Λαδένια

Η “λαδένια” είναι η ελληνική πίτσα, χωρίς τυρί.
Είδα την συνταγή στον Μαμαλάκη. Δεν θυμάμαι όμως από ποιο νησί κατάγεται. Επίσης… δεν είμαι σίγουρη ότι δεν έχω ξεχάσε κάτι.
Πάντως γευστικά είναι… όλα τα λεφτά.
Εχουμε και λέμε:

Ζυμώνουμε με χλιαρό νερό 400γρ αλεύρι με 1 ή 2 κ.γ. αλάτι, 1 φακελάκι μαγιά (αυτές που δεν χρειάζονται διάλυση χρησιμοποιώ), 1 ατομική μερίδα νουνού* και ελαιόλαδο (έβαλα 1 φλυτζανάκι του ελληνικού καφέ).
Αφήνουμε τη ζύμη λίγο να ξεκουραστεί (1 ώρα)
Παίρνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε λάδι στον πάτο του, στρώνουμε με τα χέρια μέσα την ζύμη. Ρίχνουμε πάνω ψιλοκομμένη ντομάτα και κρεμμύδι ξερό. Νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο και αρωματικά (θυμάρι, ρίγανη, βασιλικό έβαλα). Ρίχνουμε κι άλλο λάδι από πάνω και ειδικά στην περιφέρεια.
Ψήνουμε περίπου 1 ώρα στους 180-190 βαθμούς.

Επειδή η ζύμη θα φουσκώσει, αν θέλετε να βγει λεπτό το ζυμάρι, χρησιμοποιείστε μεγάλο ταψί. Το δικό μου ήταν περίπου 25χ25 και βγήκε…. πολύ αφράτη.

Είναι πεντανόστιμη. Και πανεύκολη
Χάρη στο άφθονο λάδι φαντάζομαι κέρδισε το όνομά της.

* το γάλα δεν νομίζω ότι το προέβλεπε η αρχική συνταγή. Θυμήθηκα ότι κάπου διάβασα πως το γάλα αφρατεύει το ζυμάρι και έβαλα ένα κουτάκι-μερίδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.