1

Καραμελωμένο γάλαΚαραμελωμένο γάλα


Καραμελωμένο γάλα

Το καραμελωμένο γάλα (ή μαρμελάδα γάλακτος) είναι νοστιμότατο τόσο πάνω σε ψωμί, όσο και σαν συστατικό σε γλυκά (τάρτες, κέικ, τούρτες, μπάρες κτλ). Γίνεται με πολλούς τρόπους, κάποιους από τους οποίους παρουσιάζουμε εδώ.5.0 αστέρια από
6 σέφ

Προετοιμασία: 2 λεπτά
| Μαγείρεμα: 4 ώρες
| Σύνολο: 4 ώρες και 2 λεπτά

Συνταγή για: 397 ml


Διατροφικά στοιχεία για 397 ml

Θερμίδες: 1556 θερμίδες | Λιπαρά: 38 γρ.

Υλικά συνταγής:


Ζαχαρούχο γάλα:
1 κονσέρβα (ή περισσότερες αν χρειάζονται ή αν θέλετε να έχετε έτοιμο, χωρίς να ξανακάνετε την διαδικασία)Κρέμα γάλακτος:
1/2 κούπα (μόνο αν χρησιμοποιήσετε την μέθοδο του βρασίματος χωρίς την κονσέρβα)

Οδηγίες:


1. Βράσιμο σε κατσαρόλα: Βγάζετε την ετικέτα από τις κονσέρβες γάλακτος και τις βάζετε σε κατσαρόλα. Γεμίζετε την κατσαρόλα με νερό, να σκεπάσει καλά τις κονσέρβες (τουλάχιστον 4 εκ πάνω από την επιφάνεια των κονσερβών). Σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της και την βάζετε στην φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει χαμηλώνετε την φωτιά και σιγοβράζετε για 3 – 4 ώρες (όσο περισσότερο το βράζετε, τόσο περισσότερο σκουρένει). ΠΡΟΣΟΧΗ! Ελέγχετε πολύ συχνά το νερό, γιατί οι κονσέρβες δεν πρέπει να βράσουν χωρίς να είναι εντελώς σκεπασμένες με νερό. Αν εκτεθούν είναι πολύ πιθανό, θα φουσκώσουν και να σκάσουν!

2. Βράσιμο σε χύτρα ταχύτητας: Βγάζετε την ετικέτα από τις κονσέρβες και τις βάζετε σε χύτρα ταχύτητας. Βάζετε νερό, μέχρι την επιφάνεια των κονσερβών. Κλείνετε την χύτρα και βάζετε να βράσει. Όταν ανέβει η βαλβίδα, χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε να βράσει για 25 – 30 λεπτά. Κλείνετε την φωτιά και αφήνετε να κρυώσει. ΠΡΟΣΟΧΗ! Ανοίγετε την χύτρα, μόνο αφού κρυώσει εντελώς και πέσει τελείως η πίεση στο εσωτερικό της.

3. Βράσιμο σε κατσαρολάκι: Ανοίγετε το γάλα και το αδειάζετε σε κατσαρολάκι. Το βάζετε στη φωτιά και το βράζετε, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να πάρει όμορφο μελί – καστανό χρώμα. Κατεβάζετε από την φωτιά και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύετε καλά, να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα.

Μαγειρεύτηκε στις 4 Οκτωβρίου 2013
από την Luise