Το ακτινίδιο ονομάζεται Actinidia deliciosa και ανήκει στην οικογένεια Actinidiaceae. Πρόκειται για αναρριχητικό ξυλώδη θάμνο που το υψος του μπορεί να φτάσει τα 9 μέτρα. Είναι δίοικο φυτό (φυτά με μόνο αρσενικά και φυτά με μόνο θηλυκά άνθη) και τα άνθη του είναι αρωματικά, αρχικά λευκά και στη συνέχεια κίτρινα. Το φρούτο είναι οβάλ και φτάνει σε μήκος μέχρι 6 εκατοστά. Εξωτερικά περιβάλλεται από καφετιά φλούδα, η οποία με τη σειρά της καλύπτεται με πυκνές, κοντές και καφέ χρώματος τρίχες. Η σάρκα του είναι χυμώδης και έχει φωτεινό πράσινο ή μερικές φορές κίτρινο χρώμα, εκτός από το άσπρο σε χρώμα κέντρο της. Από εκεί ξεκινάνε ακτινωτά ραβδώσεις, μεταξύ των οποίων υπάρχουν τα σκούρα μωβ, σχεδόν μαύρα σπέρματα. Η γεύση του είναι υπόξινη έως όξινη και μπορεί να θυμίσει ελαφρά τη γεύση της φράουλας.
Πατρίδα του ακτινίδιου είναι η Kίνα, αλλά καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα). Υπάρχουν περίπου 25 ποικιλίες.
Το ακτινίδιο τρώγεται ωμό, αφού πρώτα απομακρυνθεί η εξωτερική τριχωτή φλούδα του. Προστίθεται σε φρουτοσαλάτες, γαρνίρει παγωτά και αναψυκτικά. Μπαίνει επίσης σε πουτίγκες, κέικ, σάλτσες, τάρτες κ.α. Ο χυμός του καταναλώνεται σκέτος ή μαζί με άλλους χυμούς (συνήθως μήλο που ρίχνει την οξύτητά του), σε κοκτέιλ, αναψυκτικά κ.τ.λ. Το ακτινίδιο γίνεται επίσης κομπόστα. Τέλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μαλακώσει το κρέας: καλύπτουμε το κρέας με φέτες ακτινίδιου και το αφήνουμε για 10 λεπτά. Αφαιρούμε το ακτινίδιο και μαγειρεύουμε το κρέας αμέσως.
Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Α. Περιέχει επίσης ασβέστιο, φώσφορο μαγνήσιο κ.α.