Η καράμπολα ανήκει στην οικογένεια Oxalidaceae. Το βοτανολογικό της όνομα είναι Averrhoa carambola. Το δέντρο από το οποίο προέρχεται η καράμπολα μεγαλώνει πολύ αργά, έχει πολλές διακλαδώσεις και φτάνει μέχρι τα 6 – 9 μέτρα σε ύψος. Τα φρούτα του έχουν πορτοκαλοκίτρινο χρώμα και κίτρινη σάρκα (όταν φτάσουν σε πλήρη ωρίμανση). Όταν κοπούν οριζόντια έχουν το σχήμα άστρου. Η γεύση τους ποικίλει από πολύ ξινή, μέχρι μέτρια γλυκιά.
Η καράμπολα υπάρχει στην νοτιοανατολική Ασία, Ταϊβάν, Ινδία, Φιλλιπίνες, Αυστραλία, τα νησιά του νότιου Ειρηνικού, την Νέα Γουινέα, Χαβάη κ.α.
Απαντώνται 2 ποικιλίες του φυτού, μία με μικρότερα, πολύ ξινά, αλλά εξαιρετικά αρωματικά φρούτα και η δεύτερη με μεγαλύτερα, γλυκά και ελαφρά αρωματικά φρούτα.
Τα φρούτα τρώγονται ωμά, μπαίνουν σε σαλάτες, ή εξαιτίας του πολύ ωραίου σχηματός τους όταν κοπούν χρησιμοποιούνται για γαρνίρισμα. Μαγειρεύονται μαζί με ψάρια ή γαρίδες, γίνονται τουρσί ή μπαίνει σε μαρμελάδες. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και σε μορφή κομπόστας, σαν χυμός ή αποξηραμένα.
Είναι φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο.