Άνηθος: ταιριάζει πολύ με μαρούλι στη σαλάτα και στα φρικασέ, με σπανάκι και κολοκύθι σε πίτες και τάρτες, με σολομό, αγκινάρες, πατάτες, αρνί και κατσίκι, ντολμάδες και σάλτσες. Δένει πολύ καλά με το γιαούρτι, μαλακά τυριά, μανιτάρια, όσπρια σαλάτα, σε ρεβιθάδα, κολοκυθοκεφτέδες και πολλά άλλα.

Βασιλικός: βασικό συστατικό της σάλτσας πέστο. Δένει πολύ καλά με ντομάτα, σε σαλάτες και σάλτσες, σε πίτσες και πίτες. Μπαίνει σε ψωμιά, ζυμαρικά και κάποια γλυκά με φρούτα. Επίσης ταιριάζει με πουλερικά, θαλασσινά, κρεατικά, κεφτέδες και γεμιστά.

Γλυκάνισος: αρωματίζει ποτά και λικέρ. Ταιριάζει σε μπισκότα, ψωμιά και παξιμάδια. Δένει επίσης με αυγά, τυριά, φρούτα, κρέατα και ψάρια.

Δάφνη: το άρωμά της είναι συνδεδεμένο με το κλασικό στιφάδο και τις φακές σούπα. Επίσης μπαίνει σε σάλτσες ντομάτας, σε μαγειρευτά κρέατα και πουλερικά, σε ψητά και σούπες, σε όσπρια και φρουτοσαλάτες.

Δεντρολίβανο: ταιριάζει με όλα τα κρέατα και ιδιαίτερα με το αρνί, κοτόπουλο και ψάρια. Μπαίνει σε ψωμιά, στα σαβόρε, ομελέτες, σούπες και λαχανικά.

Εστραγκόν: το ξενόφερτο αυτό αρωματικό, ταιριάζει με κοτόπουλο, αυγά, ψάρι, σαλάτες και ζυμαρικά. Πασίγνωστο είναι το αρωματισμένο με εστραγκόν ξύδι.

Θρούμπη: δεν την ονομάζουν τυχαία το βότανο των φασολιών, μιας και ταιριάζει πολύ στα ψητά ή βραστά φασόλια. Επίσης ταιριάζει με κρέατα, σούπες, σαλάτες, ψωμιά και τυρί.

Θυμάρι: πολύπλευρο αρωματικό, ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα. Κρεατικά, λαχανικά, σάλτσες ντομάτας ή λευκές, μανιτάρια, σαλάτες. Μπαίνει σε ψητά, μαγειρευτά, ψητά, πίτες, ψωμιά, πίτσες κ.ο.κ.

Κόλιαντρο: το φρέσκο, πράσινο κόλιαντρο ταιριάζει σε σαλάτες, σάλτσες και σούπες. Οι αποξηραμένοι σπόροι του κόλιαντρου, μπαίνουν σε τουρσιά, μπισκότα, ψωμιά, παξιμάδια, λουκάνικα, σούπες και στιφάδα.