xristougenna : Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Τα Χριστούγεννα τα συνδυάζουμε συνήθως με ρομαντικές εικόνες χιονισμένων τοπίων, φορτωμένα τραπέζια με καλούδια και την οικογένεια μαζεμένη γύρω από το στολισμένο δένδρο μέσα σε μια ατμόσφαιρα θαλπωρής και αγαλλίασης. Αλλά όταν τα Χριστούγεννα δεν έρχονται έτσι, όπως εμείς τα ονειρευόμαστε, η απογοήτευση είναι μεγάλη και τότε είτε αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας είτε μας φταίνε οι άλλοι.
Συχνά είναι ζήτημα έλλειψης χρόνου, γιατί δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε τις ανάλογες προετοιμασίες και οι μέρες πριν από τις γιορτές περνούν με στρες. Τρέχουμε για να φτιάξουμε γλυκίσματα, να ψάξουμε για δωράκια και να τα τυλίξουμε όμορφα, να στολίσουμε το δένδρο και το σπίτι, να προμηθευτούμε τα απαραίτητα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, να στείλουμε ευχές σε συγγενείς και φίλους… Κι όταν οι γιορτές μας βρουν με στραπατσαρισμένα νεύρα, είναι αυτονόητο να μην είμαστε πια ευδιάθετοι απέναντι στους άλλους και να αντιμετωπίζουμε τα πάντα με γκρίνια και εκνευρισμό.
Αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και διαφορετικά. Γιατί να μην προσπαθήσετε να περάσετε μια φορά τις γιορτές δίχως άγχος και απογοητεύσεις; Μπορεί βέβαια να μην υπάρχει γι’ αυτό εγγύηση, όμως υπάρχουν πολλές καλές ιδέες για το σωστό προγραμματισμό, ώστε η προετοιμασία των γιορτών όχι μόνο να γίνεται με λιγότερο άγχος αλλά να είναι και διασκέδαση.
Ένας από τους βασικούς κανόνες για να το πετύχετε αυτό, είναι να ξεκινήσετε έγκαιρα τις προετοιμασίες, ώστε να μην κάνετε στο τέλος αγώνα δρόμου για να προλάβετε. Ξεχάστε τη συνήθεια να τα αφήνετε όλα για την τελευταία στιγμή. Με την τακτική αυτή μπορεί να τα βγάλατε πέρα σε άπειρες περιπτώσεις, όχι όμως και τα Χριστούγεννα. Για τις γιορτές το παν είναι ο σωστός σχεδιασμός. Προγραμματίστε το χρόνο σας και πολλά προβλήματα θα λυθούν από μόνα τους:
Πρώτα απ’ όλα σκεφτείτε τι θέλετε ή τι πρέπει να κάνετε. Αναλάβετε μόνο όσα μπορείτε να πραγματοποιήσετε χωρίς άγχος και αφιερώστε για αυτά μόνο το 60 μέχρι 80 τοις εκατό της ημέρας σας, ώστε να μην αγχωθείτε, αν προκύψει κάτι πιο χρονοβόρο. Στην τελευταία φάση, δηλαδή τις παραμονές των γιορτών, προγραμματίζετε πάντα μόνο για την επόμενη ημέρα, ώστε να διαχειρίζεστε με μεγαλύτερη ευελιξία το χρόνο σας. Χαρείτε για καθετί που φέρατε εις πέρας με επιτυχία και μην ξεχάσετε να κάνετε και κανένα διάλειμμα. Έχετε πάντα στο νου σας τον τελικό στόχο, δηλαδή τις γιορτές που θέλετε να περάσετε ευχάριστα, και μην παρασύρεστε σε κουραστικές και περιττές λεπτομέρειες.

Ολα με τη σειρά
Τα δώρα των Χριστουγέννων δεν πρέπει να τα αγοράσετε την τελευταία στιγμή, γιατί δε θα έχετε πια χρόνο και όρεξη να ψάξετε για κάτι κατάλληλο. Οι αγορές online είναι μια πρακτική λύση για να αποφύγετε το τρέξιμο στα μαγαζιά. Μπορείτε να ψάξετε με την ησυχία σας για δωράκια, να συγκρίνετε τις τιμές και να τα παραγγείλετε από το σπίτι σας. Αν όμως θεωρείτε τη βόλτα στα μαγαζιά απαραίτητη, καλύτερα να σκεφτείτε μερικούς μήνες νωρίτερα τι θέλετε να αγοράσετε για τους αγαπημένους σας. Ακόμα και η αγορά των τροφίμων χρειάζεται προγραμματισμό. Αν καθίσει κανείς να λογαριάσει τα είδη και τις ποσότητες που χρειάζεται μια τετραμελής οικογένεια, θα συγκεντρώσει μια λίστα «βουνό». Όλα αυτά πρέπει να αγοραστούν, να μεταφερθούν στο σπίτι και να αποθηκευτούν. Αν τα σημειώσετε όμως σε μια λίστα, θα τα προμηθευτείτε έξυπνα και χωρίς στρες.

Κάντε χώρο στο ψυγείο!
Συγυρίστε έγκαιρα το ψυγείο και τα ντουλάπια σας, βγάζοντας π.χ. τα πράγματα που δεν χρειάζονται απαραιτήτως ψύξη. Πολλά τρόφιμα μπορούν να διατηρηθούν για λίγες ημέρες και στο μπαλκόνι, εφόσον ο καιρός είναι ψυχρός. Τα τρόφιμα, που διατηρούνται για περισσότερο καιρό, μπορείτε να τα προμηθευτείτε από νωρίς, ενώ τα πιο φρέσκα, όπως το κρέας, το ψάρι και το ψωμί, πρέπει να τα παραγγείλετε έγκαιρα προς το τέλος. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι θα βρείτε αυτό που θέλετε και δε θα το αφήσετε στη τύχη.

Ζητήστε βοήθεια!
Ένα …οικογενειακό συμβούλιο με θέμα τις προετοιμασίες για τις γιορτές βοηθάει να αποφευχθούν οι καβγάδες πριν και μετά τα Χριστούγεννα και οδηγεί στη συντονισμένη συνεργασία όλων. Οι δουλειές γίνονται συνήθως γρηγορότερα όταν, αντί να επιβαρύνεται μόνο ένας, συμβάλλουν όλοι μαζί ταυτόχρονα. Μοιράστε λοιπόν τις εργασίες (δίκαια) σε πολλά χέρια: Ποιος θα αγοράσει το δένδρο, ποιος θα το στολίσει, πότε θα γραφτούν οι ευχητήριες κάρτες, πότε θα φτιαχτούν τα γλυκά; Αν θέλετε να απολαύσετε τα Χριστούγεννα, μην πιεστείτε για τίποτα και …αγνοήστε τα έθιμα, που δεν σας ταιριάζουν
Αποφασίστε εσείς πώς θα τα γιορτάσετε. Αν το σκεφτείτε έγκαιρα, θα βρείτε λύσεις για όλες τις επιθυμίες σας.

Μην παραφορτώνετε το πρόγραμμα
Μην κανονίζετε για τις γιορτές πολλές συναντήσεις, αφήστε τις για άλλες μέρες. Φροντίστε να έχετε καιρό για ανάπαυση. Ποιος αντέχει να περνά χωρίς ανάπαυλα ένα τριήμερο με οικογενειακές συναθροίσεις, να επισκέπτεται συγγενείς και φίλους, να γευματίζει και να συζητά μαζί τους; Μερικές επισκέψεις σε συγγενείς μπορούμε να τις αναβάλλουμε.
Αποφασίστε εσείς τι είναι σημαντικό για σας, ποιον θέλετε να δείτε και τι θα θέλατε να διατηρήσετε ή να αλλάξετε. Και μην ξεχάσετε και τη βόλτα σας στον καθαρό αέρα. Ένα είναι βέβαιο: Αν οι γιορτές σάς βρουν ήρεμους, ισορροπημένους και χαρούμενους, θα το νιώσει αυτό και το περιβάλλον σας και θα κάνετε στους αγαπημένους σας το καλύτερο δώρο που υπάρχει: ξεκούραστες και χαρούμενες γιορτές.

Απαραίτητες και οι μικρές απολαύσεις
Για παράδειγμα ένα καλό κόκκινο κρασί, που αν το απολαύσουμε με μέτρο, είναι και φάρμακο για την υγεία, όπως έχει επιβεβαιωθεί και επιστημονικά. Αλλά και ένας φρέσκος χυμός πορτοκαλιού ή μια βόλτα στη γειτονιά μπορούν να σας αναζωογονήσουν. Αν αντιληφθείτε ότι κινδυνεύετε να καταπέσετε στο συνηθισμένο προεόρτιο στρες, δοκιμάστε κάτι πολύ απλό, αλλά αποτελεσματικό: το άρωμα βανίλιας. Είναι βάλσαμο για ταλαιπωρημένα νεύρα. Τα περίπου 35 αρωματικά στοιχεία αυτού του μπαχαρικού έχουν αρμονική επίδραση και ξυπνούν αισθήματα ευτυχίας. Ρίξτε μερικές σταγόνες άρωμα βανίλιας σε έναν αρωματικό λύχνο και απολαύστε την επίδραση του. Αλλά και ένα αρωματικό λουτρό θα σας ξεκουράσει αφάνταστα: Αναμείξτε 5 σταγόνες άρωμα βανίλιας με 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος και προσθέστε το μείγμα στη μπανιέρα σας, αφού τη γεμίσετε με νερό. Θετική επίδραση στον οργανισμό έχει εξάλλου και το άρωμα του χριστουγεννιάτικου δένδρου – εφόσον είναι αληθινό έλατο -, γιατί μειώνει το στρες και προκαλεί ευεξία.

Πρακτική καλοφαγία…
Αν δε θέλετε να περάσετε τις γιορτές στην κουζίνα, μπορείτε αντί της παραδοσιακής χρονοβόρας μαγειρικής να δοκιμάσετε για παράδειγμα ένα φοντί, που δε χρειάζεται μεγάλες προετοιμασίες. Τοποθετήστε την ειδική συσκευή στο τραπέζι και οι καλεσμένοι σας θα μαγειρεύουν μόνοι τους. Μια άλλη επιλογή είναι τα εκλεκτά καναπεδάκια, που αξίζει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσετε. Αλλά ακόμα και τα κλασικά ψητά του φούρνου μπορούν να γίνουν χωρίς μεγάλο κόπο και συχνά μαγειρεύονται από μόνα τους. Μην ξεχάσετε όμως να συνδυάσετε το παχύ ψητό με άπαχα και πλούσια σε φυτικές ίνες υλικά, ώστε η διατροφή να είναι ισορροπημένη. Τρώτε αργά και σερβίρετε τα διάφορα πιάτα με διαλείμματα. Έτσι χορταίνετε πιο εύκολα και χωνεύετε καλύτερα. Αν προτιμάτε ένα πλούσιο γεύμα, σχεδιάστε για την επόμενη μέρα κάτι πιο ελαφρύ με σαλάτες, λαχανικά και φρούτα. Σημαντικό είναι επίσης να πίνετε αρκετό νερό. Ωραίο είναι μεν το κρασί με το φαγητό, αλλά ας μην ξεχνάτε και το νεράκι ενδιάμεσα.
Τα γλυκά είναι βέβαια αυτονόητα στις γιορτές, όμως αντί να δοκιμάζετε όλο και κάτι, είναι καλύτερα να υποκύπτετε στους γλυκούς πειρασμούς μόνο μετά από ένα γεύμα. Μην τρώτε τα γλυκά για χόρταση, αλλά απολαύστε τα μετά από τα μεγάλα γεύματα. Δοκιμάστε τα γλυκίσματα με την ησυχία σας, αλλά σε μικρές δόσεις.

Λίγη κίνηση δε βλάπτει..
Οι αργίες προορίζονται μεν για ανάπαυση, αλλά δεν πρέπει να το ρίχνετε μόνο στην ξάπλα.Τα πλούσια και απολαυστικά εδέσματα μπορούν να επιβαρύνουν τη χολή και το συκώτι και να προκαλέσουν αϋπνία και εξάντληση. Π’ αυτό η κίνηση είναι απαραίτητη (π.χ. ένας περίπατος ή λίγο σπορ) και αυξάνει το αίσθημα της ξεκούρασης. Τα παιδιά θα χαρούν περισσότερο, αν τα βγάλετε έξω για μια βόλτα στην εξοχή ή για να παίξουν ποδόσφαιρο. Ακόμα κι αν ο κρύος καιρός δεν σας τραβάει για να αφήσετε τη ζεστασιά του σπιτιού, ξεπεράστε την αδυναμία σας και αναζωο-γονήστε το κυκλοφορικό σας. Σκεφτείτε από πριν ποιες δραστηριότητες προσφέρονται και έχετε έτοιμα τα απαραίτητα (μπάλες, πατίνια, κλπ.), ώστε η εκτός οίκου διασκέδαση να είναι εξασφαλισμένη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.