Φρούτο του πάθους (Passionfruit)

Φρούτο του πάθους είναι η κοινή ονομασία του φυτού Passiflora edulis που ανήκει στην οικογένεια Passifloraceae. Το φυτό είναι ξυλώδες και αναριχώμενο δενδρύλιο με τρίλοβα φύλλα. Τα άνθη του είναι μεγάλα σε μέγεθος και αρωματικά. Το φρούτο είναι σχεδόν στρογγυλό με διάμετρο που κυμαίνεται από 4 – 7,5 εκατοστά. Περιβάλεται από σκληρή φλούδα 3 mm παχιά, λεία, κηρώδης και με χρώμα που ποικίλει από βαθύ μωβ μέχρι απαλό κίτρινο. Kάτω από τη φλούδα υπάρχει ένα στρώμα λευκής ψύχας πάχους 6mm. Στο εσωτερικό υπάρχει μια κοιλότητα γεμισμένη (περισσότερο ή λιγότερο) με μεμβρανώδεις αρωματικούς σάκους με διπλά τοιχώματα (250 περίπου). Αυτοί με τη σειρά τους είναι γεμάτοι με πορτοκαλί χυμώδη πολτό και με μικρά, σκληρά, σκούρα καφέ ή μαύρα σπέρματα. Έχει αρωματική, υπόξινη εώς όξινη γεύση.
Τα φρούτα του πάθους προέρχονται από την νότια Βραζιλία, Παραγουάη και βόρεια Αργεντινή, αλλά καλλιεργούνται σε όλες σχεδόν τις τροπικές περιοχές του πλανήτη. Υπάρχουν δύο καλά διακριτές «φόρμες». Η κίτρινη με μεγαλύτερα φρούτα και καφέ σπέρματα και η μωβ με μικρότερα φρούτα, πιο αρωματικά, πιο γλυκά, με περισσότερο χυμό και με μαύρα σπέρματα. Υπάρχουν περίπου 15 καλλιεργούμενες ποικιλίες.
Το φρούτο του πάθους τρώγεται ωμό, αφού κοπεί στη μέση και αφαιρεθούν με κουτάλι οι σπόροι. Προστίθεται σε σαλάτες ή σε αναψυκτικά. Kυρίως όμως χρησιμοποιείται ο χυμός του, σε αναψυκτικά, σιρόπια, κοκτέιλς, ζελέ, σάλτσες, παγωτά, γεμίσματα γλυκών, γρανίτες κ.α.
Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, νιασίνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη C κ.α.

Δείτε αυτές τις 3 πετυχημένες συνταγές μαγειρικής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.