Τούρτα μπανόφι
Μια πολύ ξεχωριστή τούρτα, με μπισκότο, καραμέλα γάλακτος, μπανάνες και σαντιγί. Εύκολο γλυκό, δεν χρειάζεται ψήσιμο και είναι πολύ γευστικό. Με φυτική κρέμα είναι νηστίσιμη τούρτα.
Προετοιμασία: 40 λεπτά
| Μαγείρεμα: 15 λεπτά
| Σύνολο: 55 λεπτά
Συνταγή για: 10 κομμάτια
Διατροφικά στοιχεία για 1 κομμάτι
Θερμίδες: | Λιπαρά:
Υλικά για τη βάση:
Τριμμένα μπισκότα digestive:
1 κουτί (220 γρ.)
Τριμμένη καρυδόψιχα:
3 γεμάτες κουταλιές
Τριμμένη κανέλα:
1/2 κουταλάκι
Τριμμένο μπαχάρι:
1/2 κουταλάκι
Λιωμένο βούτυρο:
4 κουταλιές
Υλικά για τη γέμιση:
Ζαχαρούχο γάλα:
2 κουτιά (800 γρ. περίπου)
Εκχύλισμα βανίλιας:
1 κουταλάκι
Ρούμι:
2 κουταλιές
Κρέμα γάλακτος:
2 1/2 κούπες
Μπανάνες:
4 μεγάλες
Σκόνη στιγμιαίο καφέ:
1 κοφτό κουταλάκι
Ζάχαρη:
3 κουταλιές
Κακάο, καρύδια:
λίγα για διακόσμηση
Οδηγίες:
1. Σε κατσαρόλα αδειάζετε τα ζαχαρούχα γάλατα και το εκχύλισμα βανίλιας και βάζετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς (προσοχή, γιατί όταν βράσει μπορεί να φουσκώσει). Όταν το γάλα αρχίζει να αλλάζει χρώμα και να παίρνει ανοιχτό χρώμα καραμέλας, χαμηλώνετε τη φωτιά και ανακατεύετε συνέχεια για 5 λεπτά. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το ρούμι. Ανακατεύετε και προσθέτετε και 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί. Αφήνετε την καραμέλα να κρυώσει.
2. Ανακατεύετε για την βάση, τα μπισκότα και τα καρύδια, την κανέλα, το μπαχάρι και τέλος το βούτυρο. Ανακατεύετε καλά, να ποτίσουν όλα τα υλικά με το βούτυρο. Αδειάζετε το μείγμα σε φόρμα με σούστα (περίπου 24 εκ.) και στρώνετε καλά, να πάρει ομοιόμορφο ύψος.
3. Αδειάζετε την καραμέλα πάνω από μπισκότο. Βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει.
4. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε την σαντιγί: χτυπάτε την κρέμα γάλακτος και όταν αρχίσει να σφίγγει προσθέτετε και την ζάχαρη. Όταν η σαντιγί είναι έτοιμη, σταματάτε το χτύπημα. Διαλύετε τον καφέ σε 1 κουταλιά νερό και τον προσθέτετε στη σαντιγί, ανακατεύοντας. Φυλάτε τη σαντιγί στο ψυγείο.
5. Καθαρίζετε τις μπανάνες και τις κόβετε φέτες. Τις αραδιάζετε στη φόρμα, πάνω από την καραμέλα. Από πάνω στρώνετε τη σαντιγί. Διακοσμήτε με σκόνη κακάο και καρύδια.
Μαγειρεύτηκε στις 5 Ιανουαρίου 2011
από την
10 Comments
Luise την εκανα και ηταν superrrrrrrrrrrrr… βεβαια ειχα ετοιμη καραμελα γαλακτος, απο προηγουμενη φορα και δεν ηξερα τι να την κανω, τελειοοοοοοοοοοοοοο
Ναι, είναι πραγματικά σούπερ! Κι αντέχει και πολλές μέρες στο ψυγείο χωρίς να μπαγιατέψει 🙂
Καλησπέρα. Φανταστικές όλες οι συνταγές σας!!!!!!!!!!!!!!!! Ανήκω στην ομάδα των φανατικών των γλυκών και αυτή η τούρτα μοιάζει υπέροχη. Λόγω της νηστείας όμως τι θα μπορούσα να βάλω αντί για ζαχαρούχο γάλα? Ευχαριστώ πολύ!!!! Α και μια ερώτηση ακόμα: κάπου διάβασα ότι αντί για αυγά μπορείς να βάλεις ξύδι (μια κουταλιά για κάθε αυγό). Ισχύει?
Πραγματικά, έχει ζαχαρούχο γάλα, δεν το σκέφτηκα αυτό. Ίσως και το έκανες με υποκατάστατο γάλακτος και ζάχαρη, αλλά θέλει δοκιμές για να βρεις τη σωστή αναλογία (εκτός κι αν βρεις κάτι στο ίντερνετ σχετικό). Αυτό για το ξύδι και το αυγό δεν το ξέρω 🙂
Σε ευχαριστώ πολύ luise μου. Έλεγα μήπως γινόταν καραμέλα από ζάχαρη…
Βρήκα μια άλλη συνταγή από το ιντερνετ που έψαχνα για νηστίσιμα. Πορτοκαλότουρτα. Καλή μου ακούγεται. Θα δω πως θα γίνει και θα σας πω…Αν είναι να δώσω τη διεύθυνση ή να την γράψουμε ΄κατευθείαν λέγοντας από που την πήραμε.
Όσο για το ξύδι και το αυγό, θα το δοκιμάσω σε καμιά συνταγή από μπισκοτάκια που υπάρχουν στο radicio και χρησιμοποιούν λίγα αυγά και θα σας ενημερώσω. 🙂
Ναι, να μας ενημερώσεις, θα είναι χρήσιμο για όσους νηστεύουν 🙂
Αν εξαιρεσεις,οτι δεν ειχε σφιξει η καραμελα (ζαχαρουχο γαλα) το γλυκοπ ηταν υπεροχο. Δυστυχως, δεν γνωριζα οτι θα μου παρει κανενα 2 ωρο μεχρι να ειναι ετοιμο το ζαχαρουχο, οποτε δεν το εκανα σωστα, το αφησα στην φωτια μοναχα 15 λεπτα,μετα το εωαλα στο ψυγειο γιατι νομισα οτι ετσι θα σφιξει..
Οποτε εχω να συμπληρωσω στο βημα 1:
Όταν το γάλα αρχίζει να αλλάζει χρώμα και να παίρνει ανοιχτό χρώμα καραμέλας(αυτο θα σας πάρει περίπου 2 ώρες),κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το ρούμι.Τα υπόλοιπα όπως τα έχεις.
Σωστα?
Αν θυμάμαι καλά Μαρία, σε 10 – 12 λεπτά, το γάλα άρχισε να αλλάζει χρώμα (το είχα σε δυνατή φωτιά). Μετά χαμήλωσα την ένταση και σε 4 – 5 λεπτά ήταν έτοιμο.
Μικρές αλλαγές στους χρόνους, μπορεί να υπάρχουν εξαιτίας των διαφορετικών εστιών που έχουμε, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν χρειάζεται 2 ώρες για να καραμελώσει το ζαχαρούχο γάλα. Τόση πολύ ώρα θέλει μόνο όταν το καραμελώνουμε με άλλη μέθοδο (μέσα στην κονσέρβα του, σε μπάνιο νερού που βράζει). 🙂
Ναι πραγματι ειναι super μολις το εφτιαξα ολοι μου ζητησαν να δοκιμασουν αλλα δεν αφησα κανεναν γιατι το εφαγα ολο μονοι μου
ναι ειναι αρκετα νοστιμο αλλα δυσκολο!!!:|