Ταχινόπιτες
Συνταγή για νηστίσιμη, Κυπριακή ταχινόπιτα, νοστιμότατη και αρωματικότατη. Ιδανικό πρωινό ή κολατσιό, για το γραφείο και το σχολείο.
Προετοιμασία: 30 λεπτά και άλλα 30 αναμονή
| Μαγείρεμα: 35 λεπτά
| Σύνολο: 1 ώρα και 5 λεπτά
Συνταγή για: 4 ατομικές ταχινόπιτες
Διατροφικά στοιχεία για 1 ταχινόπιτα
Θερμίδες: | Λιπαρά:
Υλικά για τη ζύμη:
Αλεύρι:
300 γρ.
Μπέικιν πάουντερ:
3/4 κουταλάκι
Αλάτι:
λίγο στη μύτη του κουταλιού
Τριμμένη κανέλα:
1/2 κουταλάκι
Μαλακιά μαργαρίνη:
60 γρ.
Χυμό πορτοκαλιού:
150 ml περίπου
Υλικά για τη γέμιση:
Ταχίνι:
80 γρ.
Ζάχαρη:
80 γρ.
Μέλι:
1 κουταλιά
Ξύσμα πορτοκαλιού:
από 1/2 πορτοκάλι
Τριμμένη κανέλα:
1 κουταλάκι
Σουσαμέλαιο:
2 – 4 κουταλιές (όσο πάρει)
Επιπλέον μαργαρίνη:
λίγη για το ταψί
Επιπλέον ζάχαρη:
λίγη για πασπάλισμα
Οδηγίες:
1. Ανακατεύετε το αλεύρι με τη μπέικιν, το αλάτι, την κανέλα και προσθέτετε την μαργαρίνη. Τρίβετε με τα χέρια σας το μείγμα, να γίνει σαν τρίμματα. Ρίχνετε λίγο – λίγο το χυμό, μέχρι να πάρετε μια μάλλον σφιχτή ζύμη. Ζυμώνετε για 10 λεπτά και κάνετε μπάλα. Τυλίγετε με μεβράνη τροφίμων και αφήνετε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
2. Σε μπολ ανακατεύετε το ταχίνι, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα, το ξύσμα. Προσθέτετε κουταλιά – κουταλιά το σουσαμέλαιο μέχρι να πάρετε έναν πυχτό χυλό.
3. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 μέρη. Πέρνετε κάθε μέρος και το κάνετε κορδόνι, μήκους περίπου 30 εκ. ( δεν χρειάζετε να αλευρώσετε τον πάγκο, δεν κολλάει). Με τον πλάστη ανοίγετε το κορδόνι σε φύλλο, περίπου 8 Χ 35 εκ. Απλώνετε στο κέντρο, κατά μήκος 2 – 3 κουταλάκια από την γέμιση.
4. Διπλώνετε το φύλλο στη μέση και το τυλίγετε σε χαλαρό ρολό. Το βάζετε με την πλευρά που έχει το δίπλωμα προς τα κάτω και την πιέζετε με το χέρι σας να πλατύνει.
5. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα. Φροντίζετε να σας περισέψουν 4 κουταλάκια γέμιση. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι και βάζετε μέσα τις ταχινόπιτες. Απλώνετε ένα κουταλάκι γέμιση πάνω από κάθε ταχινόπιτα και πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη.
6. Ψήνετε τις πίτες στον προθερμασμένο φούρνο για 30 – 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Βγάζετε σε σχάρα να κρυώσουν. Τρώγονται χλιαρές ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Μαγειρεύτηκε στις 4 Απριλίου 2011
από την
12 Comments
στο βημα 4 πως διπλωνεις το φυλλο ακριβως;
στη μεση λες αλλα στη φωτο φαινεται καπως διαφορετικο…….
Φαίνεται έτσι, γιατί το πατάς και φαρδαίνει. Στη μέση το διπλώνω και η πλευρά με το δίπλωμα και τη γέμιση μέσα του μπαίνει από κάτω 🙂
πατας να φαρδυνει ολη η πιτουλα ή το φυλλο μονο οταν κλειστει (πριν διπλωθει εννοώ)?
πριν το στριψεις εννουσα οχι πριν διπλωθει λαθος!!!!!!!
ΕΧΩ ΤΑΧΙΝΙ ΜΕ ΚΑΚΑΟ. ΝΑ ΒΑΛΩ ΑΥΤΟ??? Ή ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΑΠΛΟ ???
Μαρούλα: πρώτα θα το τυλίξεις ρολό και μετά θα το πατήσεις.
Καραμελίτσα: δεν ξέρω πως θα βγει. Αν είναι γλυκό το ταχίνι με το κακάο, πρέπει να προσαρμόσεις την ποσότητα της ζάχαρης, ίσως και να την αφαιρέσεις εντελώς.
ευχαριστω!!
Τις έχω δει αυτές τις ταχινόπιτες σε φούρνους, αλλά δεν τις έχω φτιάξει ποτέ. Ευχαριστώ για την συνταγή!
Δεν τις έχω δοκιμάσει, μου κινήσατε την περιέργεια. Και οι φωτογραφίες κατατοπιστικότατες
Είναι από τα νοστιμότερα νηστίσιμα γλυκά
το ταχινι ειναι πολυ καλη τροφη για μικρους και μεγαλους
Συμφωνώ απόλυτα! Και κακώς το θυμόμαστε μόνο στη νηστεία! Είναι φανταστικό π.χ. το πρωί στο ψωμί με μέλι!