Σπιτικό Λικέρ
Ξεκίνησα αναπολώντας το παρελθόν και βρήκα κάτι πολύ ενδιαφέρον. Οι παλαιοί από συνήθεια αλλά και από ανάγκη οικονομική αλλά και γιατί δεν υπήρχαν τα μέσα (καταστήματα κ.λ.π.) έκανα ένα σωρό όμορφα πράγματα. Σε αυτά εκτός από τα λικέρ μπορώ να αναφέρω τις ελίτσες, τα τουρσιά, τις μαρμελάδες, τις κομπόστες κ.λ.π. και όλα αυτά είχαν άρωμα και δεν ήταν πλαστικής και άγευστης υφής.
Βρήκα λοιπόν την κατασκευή ενός σπιτικού λικέρ σαν μια ευχάριστη απασχόληση (θυμάμαι δε και τότε που όταν ερχόταν κάποιος φίλος ή συγγενής σπίτι τον τρατάραμε κάποιο λικέρ ή και γλυκό του κουταλιού που είχε φτιάξει η γιαγιά με τη μαμά).
Έτσι έφτιαξα το πρώτο μου λικέρ επιτυχώς και ένοιωσα μεγάλη ευχαρίστηση από τα θετικά σχόλια φίλων και συγγενών όταν το δοκίμασαν (ποιος δεν θέλει την επιβεβαίωση βρήκα και όμορφα μικρά μπουκάλια στην Αθηνάς και την επόμενη χρονιά έκανα περισσότερο και μοίρασα σε φίλους.
Το σπιτικό λικέρ είναι κάτι εύκολο, γρήγορο, με μικρή προετοιμασία και το μόνο που χρειάζεται είναι ήλιος και υπομονή.
Τα υλικά είναι:
κάποιο φρούτο εποχής (εσπεριδοειδή ξεφλουδισμένα ή όχι, τα μήλα, τα βύσσινα, τα κεράσια αλλά και κουκούτσια φρούτων π.χ. βερύκοκο), αλκοολούχο ποτό (κυρίως κονιάκ που δεν χρειάζεται να είναι σώνει και ντε Μεταχα 5 αστέρων ή βότκα μια φθηνή επώνυμη) και αλκοόλ, ζάχαρη και αρωματικά μπαχαρικά όπως το γαρύφαλλο και η κανέλλα σε ξυλακι, ένα βάζο γυάλινο μεγάλο που κλείνει καλά για να τα ανακατέψουμε όλα.
Τέλος το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πάρουμε ένα τουλουπάνι ή διυλίθητικό χαρτί όπως το χαρτί της καφετιέρας για να το σουρώσουμε και να μην έχει υπολείμματα μέσα. Το φρούτο που μένει μη το πετάτε αλλά να το σερβίρετε σαν γλυκό ή να τα βάλετε στο ποτήρι με το λικέρ όταν το σερβίρετε ή και για να διακοσμήσετε τα γλυκά σας.