Ντίαρ Ντάιαρι,
σας χρωστάω πολλά. Ταξίδια, τούρτες, δείπνα… Θα τα βάλω σας υπόσχομαι (σε βάθος χρόνου).
Είχα αποφασίσει σήμερα να σας πω για την τούρτα του Βασίλη που έφτιαξα προχτές. Οι φώτος και η ανάρτηση είναι σχεδόν έτοιμες.
Όμως σήμερα η μέρα είναι ιδιαίτερη.
Περιμένουμε τον τυφώνα Sandy να χτυπήσει την Νέα Υόρκη και είναι κάτι πρωτοφανές για εμάς. Από προχτές μας έρχονται email που μας προειδοποιούν για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, να έχουμε προμήθειες για τις επόμενες ημέρες, να απομακρυνθούμε από τα παράθυρα την ώρα του τυφώνα, να μην πάμε στα γραφεία μας αύριο, να , να…
Σήμερα ο governor αποφάσισε να κλείσει το μετρό από το απόγευμα και να σταματήσουν να κυκλοφορούν τα λεωφορεία.
Μπήκα κι εγώ λοιπόν σε μια διάθεση όχι φοβισμένη για την ώρα μα χουχουλιάρικη, περιμένοντας τον άνεμο και τη βροχή, και δημιουργική με τον φόβο μην… πεινάσουμε! Εντάξει, η αλήθεια είναι πως έψαχνα μια αφορμή για να φτιάξω μια φρατζόλα ψωμάκι!
Υλικά
————
μισό κιλό αλεύρι (ίσως και λίγο περισσότερο)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (περίπου 10 γραμμάρια)
1 κούπα χλιαρό νερό
2 κουταλιές της σούπας λάδι
αλάτι
1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λωρίδες (όπως στη χωριάτικη σαλάτα)
λάδι ή βούτυρο για να μαραθεί το κρεμμύδι
Εκτέλεση
—————
1. Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο. Προσθέτουμε το λάδι και τη μαγιά. Ανακατεύουμε τα υλικά και φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη. Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι (αποφεύγουμε την άμεση επαφή με τη μαγιά για να μην μας χαλάσει το φούσκωμά της). Βάζουμε τη ζύμη στο φούρνο στους 30 C για 20-30 λεπτά για να φουσκώσει.
3. Στο μεταξύ σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και τα κρεμμύδια. Αφήνουμε να γίνουν διάφανα και να μαραθούν.
4. Βγάζουμε το φουσκωμένο ζυμάρι από το φούρνο και το πλάθουμε μαζί με τα κρεμμύδια.
5. Αλευρώνουμε ένα ταψί και σχηματίζουμε ένα φρατζολάκι. Το χαράζουμε και το ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά στους 180 C.
Βγήκε τραγανό και νόστιμο, και αν δεν ήμουν ανυπόμονη και το άφηνα 10 λεπτά παραπάνω θα είχε πάρει πιο όμορφο χρωματάκι!
H δε τρύπα που βλέπεται είναι όταν πήγα να δω αν είναι τραγανό και βύθισα το δάχτυλό μου στην κρούστα!
Το ψωμάκι συνόδεψε τέλεια τις χειμωνιάτικες φακές μας.
Σας φιλώ και σας χαιρετώ με μια ζεστή φετούλα φρεσκομυριστό ψωμάκι και με την ελπίδα να μην πληγεί ο κόσμος, να μην υπάρξουν ατυχήματα (και να μην μείνουμε χωρίς ρεύμα γιατί τι θα κάνω χωρίς internet?).
Γιορς
Τζενούλα
Πηγή: My Kitchen Diary, το προσωπικό blog της Jenny_G