Ντίαρ Ντάιαρι,
από τότε που θυμάμαι να έχω δική μου κουζίνα, πάντα είχα ένα ράφι με πολλά μπαχαρικά. Και από τότε που θυμάμαι να έχω ένα ράφι με μπαχαρικά, πάντα υπήρχε μέσα ένα κίτρινο βαζάκι που όταν το άνοιγα γέμιζε η κουζίνα ανατολή, ινδία, χρώματα και μια πολύ έντονη μυρωδιά: κάρυ!
Δε μπορώ να θυμηθώ που πρωτοέφαγα κοτόπουλο με κάρυ… Θυμάμαι όμως πως όταν ξεκίνησα να μαγειρεύω σ’εκείνη τη μικρή κουζίνα στο πρώτο μου σπιτάκι, έφτιαχνα κοτόπουλο με κάρυ σχεδόν κάθε εβδομάδα! Με ελάχιστα υλικά, κοτόπουλο, ρύζι, κρέμα γάλακτος και κάρυ, ένα γουοκ και μια κατσαρόλα, γινόταν κάθε φορά τέλειο…
Τώρα λοιπόν που μεγάλωσα (όχι πάρα πολύ…) και μεγάλωσε και το σπίτι και η κουζίνα μου, αποφάσισα να ξαναδοκιμάσω την αγαπημένη μου συνταγή αλλάζοντας την κρέμα γάλακτος με γάλα καρύδας! Άλλωστε νομίζω πως η κανονική “ινδική” συνταγή είναι με γάλα καρύδας, εμείς οι “δυτικοί” το προσαρμόσαμε στις γεύσεις μας βάζοντας κρέμα γάλακτος…
Για το πιάτο της φωτογραφίας χρησιμοποίησα:
κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια
μανιτάρια
κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
γάλα καρύδας (λιγότερο από 500ml)
κάρυ
κορν φλαουρ (1 κουταλιά περίπου για να δέσει)
λίγο βούτυρο ή λάδι (για το τηγάνι)
λάδι (για να μαρινάρουμε το κοτόπουλο)
αλάτι
Αρχικά αφήνουμε για λίγη ώρα το κοτόπουλο να “μαριναριστεί” με λίγο λάδι και λίγο κάρυ. Τσιγαρίζουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι και τα μανιτάρια για λίγη ώρα σε ένα βαθύ τηγάνι ή γουοκ. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κοτόπουλο. Όταν έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα το κοτόπουλο ρίχνουμε κάρυ (εξαρτάται πόσο “δυνατό” το θέλουμε), αλάτι και το γάλα καρύδας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να σιγοβράζει.
Ανάλογα με το πώς μας βγαίνει η σάλτσα, είτε συμπληρώνουμε με γάλα καρύδας αν είναι πηχτή -που δεν θα είναι-, είτε ρίχνουμε κορν φλαουρ -για να δέσει-. Το αφήνουμε με κλειστό το καπάκι για λίγη ώρα σε χαμηλη φωτιά (γύρω στα 15 λεπτά).
Ανάλογα με το πώς μας βγαίνει η σάλτσα, είτε συμπληρώνουμε με γάλα καρύδας αν είναι πηχτή -που δεν θα είναι-, είτε ρίχνουμε κορν φλαουρ -για να δέσει-. Το αφήνουμε με κλειστό το καπάκι για λίγη ώρα σε χαμηλη φωτιά (γύρω στα 15 λεπτά).
Η αλήθεια είναι πως με την κρέμα γάλακτος γίνεται πιο ενιαία η σάλτσα και η γεύση πιο έντονη. Ενώ με το γάλα καρύδας το πιάτο γίνεται πιο ελαφρύ και η σάλτσα δεν φαίνεται ομοιόμορφη…Για συνοδεία απαιτείται ρύζι basmati. Εγώ ετοίμασα ένα ρύζι με πορτοκάλι και αμύγδαλο, σε μια προσπάθεια να μιμήθω το φανταστικό ρύζι του ιρανικού Persepolis και να κάνω το Βασίλη να μην απορρίψει την πιθανότητα να ξαναφάει ρύζι… Η συνταγή και φωτος με το αποτέλεσμα έρχονται σε επόμενο post!
Είμαι σίγουρη πως σε όσες κουζίνες και να πάω το κάρυ πάντα θα υπάρχει στο ράφι με τα μπαχαρικά! Και το αστείο είναι πώς δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ κάρυ σε άλλο πιάτο! Φαντάσου αδυναμία!
Γιορς
Πηγή: My Kitchen Diary, το προσωπικό blog της Jenny_G