Στρείδια ογκρατέν

1 λεμονάκι λάιμ
120 γρ. κρεμ λεζέρ (κρεμ φρες με χαμηλά λιπαρά)
1 κρόκο αβγού
αλάτι, πιπέρι, πιπέρι καγιέν
ταμπάσκο
12 στρείδια
40 γρ. παρμεζάνα
Στύβουμε το λάιμ και ανακατεύουμε το χυμό με την κρεμ λεζέρ. Προσθέτουμε τον κρόκο και τα χτυπάμε. Καρυκεύουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι, μια πρέζα πιπέρι καγιέν και λίγες σταγόνες ταμπάσκο.
Βουρτσίζουμε καλά τα στρείδια σε τρεχούμενο νερό. Πρέπει να είναι καλά κλεισμένα, τα ανοιγμένα πρέπει να τα πετάξουμε. Ανοίγουμε τα στρείδια με ειδικό μαχαιράκι, ξεκινώντας καλύτερα από την άρθρωση. Το θαλασσινό νερό που περιέχουν το σουρώνουμε μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται ώστε τα στρείδια κατόπιν να σκεπάζονται ελαφρώς.
Βγάζουμε τα στρείδια από τα όστρακα και αφαιρούμε τους μυς που τα κρατούσαν. Βάζουμε το νερό να βράσει λίγο, παίρνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βουτάμε για λίγο το κρέας των στρειδιών στο καυτό νερό, μέχρι να σφίξει ελαφρώς. Βγάζουμε τα στρείδια από το νερό και τα στραγγίζουμε.

Γεμίζουμε κάθε κέλυφος με λίγη σάλτσα και βάζουμε επάνω ο’ αυτή τα στρείδια. Τα καλύπτουμε με λίγη σάλτσα και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα. Προθερμαίνουμε το γκριλ στη 3η βαθμίδα. Τοποθετούμε τα όστρακα πάνω στη σχάρα και τα βάζουμε ψηλά μέσα στο φούρνο να γκρατιναριστούν για περ. 6 λεπτά.

Τα σερβίρουμε με λίγο λευκό ψωμί.

Για 4 μερίδες
Χρόνος παρασκευής: περ. 20 λεπτά (χωρίς το βράσιμο και το γκρατινάρισμα)
Ανά μερίδα: περ. 143 kcal/601 kJ, 5 γρ. πρωτ., 13 γρ. λιπ., 1 γρ. υδατ.

Η συμβουλή του σεφ:
Το σημαντικότερο όταν αγοράζουμε στρείδια είναι να είναι φρέσκα. Στις παράκτιες περιοχές αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αλλά ακόμα και στα μεγάλα αστικά κέντρα μπορούμε σήμερα να τα προμηθευτούμε εύκολα χάρη στο αποτελεσματικό δίκτυο διακίνησης των τροφίμων. Το κέλυφος των στρειδιών κλείνει ερμητικά και έτσι τα στρείδια μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και 14 ημέρες έξω από το νερό χωρίς να στεγνώσουν. Αλλά αυτό είναι το ανώτατο όριο. Καλύτερα είναι να μην είναι τα στρείδια πάνω από 10 ημερών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.