Λικέρ αμύγδαλο

4-5 κουταλιές της σούπας γλυκό αμύγδαλο
500 ml κονιάκ
μερικά μοσχοκάρφια

Σε μια γυάλινη φιάλη με φαρδύ στόμιο, ρίχνουμε 4 κουταλιές της σούπας από το γλυκό αμύγδαλο και 500 ml κονιάκ. Προσθέτουμε 3-4 μοσχοκάρφια, κλείνουμε αεροστεγώς και ανακινούμε έντονα το μίγμα. Μετά από 2 μήνες φιλτράρουμε το υγρό και το εμφιαλώνουμε.

γλυκό αμύγδαλο :

1kg αμύγδαλα ασπρισμένα και καλά στεγνωμένα
1kg ζάχαρη
600g νερό (περίπου 3 νεροπότηρα)
2-3 κομματάκια μαστίχα Χίου κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη

Πολτοποιούμε τα αμύγδαλα στο μίξερ. Προσθέτουμε την κοπανισμένη μαστίχα και ανακατεύουμε.

Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία και αφήνουμε το μίγμα να βράσει για 5 λεπτά (από τη στιγμή που το νερό αρχίσει να κοχλάζει μετράμε 5 λεπτά) ή έως ότου το σιρόπι να πέφτει από το κουτάλι όπως το μέλι.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας. Με στεγνή κουτάλα της σούπας αφαιρούμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού σιρόπι (πριν ρίξουμε το σιρόπι στο φλιτζάνι τοποθετούμε μέσα στο φλιτζάνι ένα στεγνό κουτάλι). Μεταφέρουμε το υπόλοιπο σιρόπι σε στεγνό και βαθύ σκεύος. Ανακατεύουμε το σιρόπι με δύναμη έως ότου ασπρίσει.

Προσθέτουμε τα αμύγδαλα ανακατεύοντας συνέχεια και με δύναμη έως ότου το μίγμα γίνει μια άσπρη μάζα. Εάν το μίγμα είναι πολύ πηχτό και δεν ανακατεύεται προσθέτουμε σταδιακά σιρόπι από αυτό που κρατήσαμε. Το μίγμα πρέπει να γίνει πηχτό όπως ο πολίτικος σιμιγδαλένιος χαλβάς.

Όταν το γλυκό κρυώσει το τοποθετούμε σε αποστειρωμένο βαζάκι.

Σημείωση: Το γλυκό αυτό μουχλιάζει εύκολα. Για ν’ αποφύγουμε την εμφάνιση μούχλας πρέπει τα αμύγδαλα να είναι στεγνά. Εάν έχουμε ξεφλουδίσει εμείς τα αμύγδαλα (τα προσθέτουμε σε νερό που βράζει και τα ζεματίζουμε για 3-4 λεπτά και στη συνέχεια αφού τα στραγγίξουμε και τα βρέξουμε με κρύο νερό, τα ξεφλουδίζουμε), πρέπει να τα απλώσουμε σε στεγνή πετσέτα και να τα αφήσουμε μια μέρα να στεγνώσουν.

Με τον ίδιο τρόπο παρασκευάζουμε γλυκό κουταλιού (και λικέρ) με καρυδόψιχα