Κονσερβοποίηση κατ'οίκον

κούκλες και κούκλοι μου,
διαβάζοντας την όμορφη συνταγή μαρμελάδας της μάο, μου γεννήθηκε η εξής απορία:

HOME CANNING
δε μου λέτε, στην ελλάδα πώς διατηρείτε τις κλειστές σπιτικές μαρμελάδες? εντός ή εκτός ψυγείου? αν «εκτός», κατά πόσο είναι ασφαλής η επίτευξη στεγανότητας με ένα εύκολο και απλό αναποδογύρισμα?

HOME FOOD PRESERVATION
ρωτώ, γιατί σε μας το USDA (Υπ. Γεωργίας των ΗΠΑ) συνιστά διαφορετικές τεχνικές συντήρησης τροφίμων. ο λόγος? οι περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις οφείλονται σε επισφαλείς τεχνικές κονσερβοποίησης κατ'οίκον.

TRADITIONAL AMERICAN METHOD
η USDA-συνιστώμενη αμερικάνικη μέθοδος είναι το κλασικό «waterbath» (λουτρό ύδατος).
αυτό γίνεται βυθίζοντας τα γεμισμένα βαζάκια (με ειδικά πώματα, δείτε τα στο παραπάνω λινκ) σε νερό που βράζει για μερικά λεπτά. στη συνέχεια αφαιρούνται με λαβίδα και αφήνονται να κρυώσουν.

TESTING JAR SEALS
1. η στεγανότητά τους ολοκληρώνεται όταν ακουστεί το χαρακτηριστικό “κλικ” που κάνουν τα πώματα καθώς σφραγίζουν. το κλικ σημαίνει πώς ο αέρας διέφυγε εντελώς.

2. η στεγανότητα επαληθεύεται επίσης πιέζοντας το μικρό τρούλο στο καπάκι. αν υποχωρεί, το βαζάκι δεν έχει σφραγίσει καλά και το περιεχόμενο θα χαλάσει.

3. διαπιστώνεται ακόμη με βύθισμα των βάζων σε κρύο νερό. αν βγάζουν φυσαλίδες δεν έχουν σφραγίσει καλά, οπότε επαναλαμβάνουμε το waterbath.

εσείς παιδιά πώς αλλιώς κονσερβοποιείτε?
μάικ

Δείτε αυτές τις 3 πετυχημένες συνταγές μαγειρικής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.