Τα καλαμάρια είναι θαλάσσια μαλάκια, ανήκουν στα δεκάποδα κεφαλόποδα. Όπως μαρτυρούν και οι κατηγορίες στις οποίες κατατάσσονται, έχουν 10 πόδια (πλοκάμια) στο κεφάλι, γύρω από το στόμα. Τα 2 από αυτά είναι μακρύτερα από τα άλλα, ενώ όλα έχουν βεντούζες. Τα καλαμάρια δεν έχουν σκελετό, εκτός από έναν διάφανο και εύκαμπτο ασβεστολιθικό σχηματισμό (στυλό – pen).
Τα καλαμάρια είναι ιδιαίτερα αγαπητά σε κάποιες κουζίνες, ιδιαίτερα της Ευρώπης, της Κίνας και της Κορέας. Εκτός από το στυλό, τα μάτια, τα εντόσθια και το ρύγχος, όλο το υπόλοιπο είναι βρώσιμο, ακόμη και ο σάκος με το μελάνι που πολύ συχνά χρησιμοποιείται στη μαγειρική.
Μαγειρεύονται με πάρα πολλούς τρόπους, ενώ στην χώρα μας ιδιαίτερα αγαπητά είναι τα τηγανιτά καλαμαράκια, τα γεμιστά, τα ψητά, τα μαγειρευτά με διάφορους τρόπους. Είναι απαραίτητα στο σαρακοστιανό τραπέζι, συνυφασμένα με τη νηστεία και τα ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα!
Τα καλαμάρια καθαρίζονται ως εξής: τραβάμε το κεφάλι από το σώμα. Μαζί με το κεφάλι θα βγουν και τα εντόσθιά του. Αν θέλουμε από τα εντόσθια βγάζουμε το σάκο με το μελάνι και τον κρατάμε, ενώ με μαχαίρι κόβουμε από το κεφάλι και πετάμε τα υπόλοιπα εντόσθια. Κάνουμε με προσοχή μια μικρή χαραγματιά ανάμεσα στα μάτια και τα αφαιρούμε (αν δεν προσέξουμε και τα σπάσουμε, θα πεταχτεί μελάνι και θα λερωθούμε). Επίσης ανάμεσα στα πλοκάμια αφαιρούμε το ρύγχος που είναι σκληρό. Από το εσωτερικό του σώματος αφαιρούμε το στυλό (ξεκινά από το σημείο του σώματος που έχει μια μικρή κορυφή και φτάνει μέχρι την άλλη άκρη, στα πτερύγια) και όποια υπολείμματα από τα σπλάχνα μπορεί να έχουν μείνει μέσα. Επίσης αφαιρούμε και την εξωτερική μεμβράνη που καλύπτει τα καλαμαράκια. Πλένουμε σώματα και πλοκάμια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Εδώ, σ αυτό το θέμα, γράφω για τον πιό …κλασσικό Ελληνικό τρόπο μαγειρέματος καλαμάρι μεζεδάκι καλοκαιρινό, μ ένα μεγάλο μυστικό για μαλακό και καλοψημένο καλαμάρι, ακολουθούν όμως ακριβώς από κάτω οι σύνδεσμοι για όλες τις άλλες συνταγές.
Ενα μυστικό για πολύ μαλακό καλαμάρι:
Η κλασσική συνταγή για καλαμαρι, αλλά με μαρινάρισμα που το κάνει πάρα πολύ μαλακο!
5.0 αστέρια από
4 σέφ
Προετοιμασία: 15 λεπτά και 20 λεπτά μαρινάρισμα
| Ενδεικτικά για τηγάνισμα: 20 λεπτά
| Σύνολο: 35 λεπτά και 20 λεπτά μαρινάρισμα
Συνταγή για: 4 μερίδες
Διατροφικά στοιχεία για 1 μερίδα
Θερμίδες: 552 θερμίδες | Λιπαρά: 30 γρ.
Υλικά συνταγής:
Καθαρισμένα καλαμάρια:1000 γρ.
Αλεύριγια το τηγάνισμα:1 κούπα
Αλάτι, άσπρο πιπέρι:ανάλογα με τις προτιμήσεις σας
Λάδι:, κατά προτίμηση ελαιόλαδο
Το μυστικό για απίστευτα μαλακό καλαμάρι:Ακτινίδια:3 μεγάλα
Εκτέλεση:
1. Ξεφλουδίζετε τα ακτινίδια και τα λιώνετε. Τα ανακατεύετε με τα καλαμαράκια, τα βάζετε σε μπολ (όχι μεταλλικό), τα σκεπάζετε και τα βάζετε στο ψυγείο για 20 λεπτά. Τα βγάζετε από το ψυγείο, τα πλένετε καλά να φύγει το ακτινίδιο και τα στεγνώνετε. (τα ακτινίδια περιέχουν μια ουσία που μαλακώνει τις πρωτεΐνες. Μην τα αφήσετε όμως να μαριναριστούν πάνω από 20 – 30 λεπτά)
2. Ανακατεύετε το αλεύρι με μπόλικο αλατοπίπερο και τυλίγετε τα καλαμαράκια. Τινάζετε να πέσει το παραπανίσιο αλεύρι από τα καλαμαράκια.
3. Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε τηγάνι, να κάψει καλά και τηγανίζετε τα καλαμαράκια λίγα – λίγα για 3 – 4 λεπτά. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα περιττά λάδια. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα καλαμαράκια.
4. Σερβίρετε αμέσως τα καλαμαράκια με φρεσκοκομμένο λεμόνι.
Ετοιμάστηκε στις 5 Μαρτίου 2012
από την
Το πιο σημαντικό κατά το μαγείρεμα των καλαμαριών, είναι ο χρόνος μαγειρέματος: πρέπει να μαγειρευτούν σε πολύ δυνατή φωτιά για σύντομο χρονικό διάστημα. Το μαγείρεμά τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 4 – 5 λεπτά. Για αυτό το χρόνο παραμένουν τρυφερά, μαλακά, μετά σκληραίνουν και πρέπει να μαγειρευτούν πάνω από μισή ώρα για να ξαναμαλακώσουν. Γι’ αυτό να τα τηγανίζετε λίγα – λίγα σε μπόλικο και καυτό λάδι και αν τα ψήνετε στη σχάρα φροντίστε η φωτιά να είναι δυνατή και να μην τα ψήσετε για περισσότερο από 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
Τα καλαμάρια ταιριάζουν με πάρα πολλά συστατικά: τα συναντάμε σε πιλάφια, μακαρονάδες, σαλάτες, παέλιες, στιφάδο, κρασάτα, με λαχανικά, γεμιστά, πίτσες, ψαρόσουπες κ.α.