Ο ανανάς ανήκει στην οικογένεια Bromeliaceace. Πρόκειται για την πόα Ananas comosus (A. sativus, Bromelia ananas και άλλα συνώνυμα). Το φυτό του ανανά φτάνει σε ύψος τους 70 – 180 πόντους. Την εποχή της ανθοφορίας ο μίσχος αυξάνεται και επιμηκύνεται. Περιμετρικά βγάζει πολλά μικρά άνθη μωβ ή κόκκινου χρώματος κάθε ένα από τα οποία έχει ένα και μοναδικό βράκτιο. Στην κορυφή βγάζει μια τούφα φύλλων που ονομάζεται κορώνα (είναι η κορυφή των φύλλων σε κάθε φρούτο ανανά). Kάθε φυτό αναπτύσει φυσιολογικά 2 – 3 τέτοιες κορυφές. Τα ξεχωριστά φρούτα που αναπτύσονται από τα λουλούδια μεγαλώνουν και ενώνονται σχηματίζοντας τον γνωστό ανανά με το κυλινδρικό σχήμα και ύψος τουλάχιστον 30 εκατοστά. Το χρώμα του ποικίλει από σκούρο πράσινο, κίτρινο, κιτρινοπορτοκαλί, ενώ η σάρκα του μπορεί να είναι από άσπρη εώς κίτρινη. Αν τα άνθη έχου επικονιαστεί, τότε μικρά σκληρά σπέρματα αναπτύσσονται μέσα στον ανανά. Kάτι τέτοιο όμως δεν είναι επιθυμιτό, γι’αυτό και στην Χαβάη απαγορεύονται τα κολίμπρι που είναι και ο κύριος επικονιαστής του ανανά.
Ο ανανάς προέρχεται από την νότια Βραζιλία καιτην Παραγουάη, αλλά έχει μεταφερθεί και καλλιεργείται σε όλο σχεδόν τον κόσμο. ύριοι παραγωγοί ανανά είναι η Χαβάη, η Βραζιλία, η Μαλαισία, η Ταϊβάν, το Μεξικό, οι Φιλλιπίνες, η Νότιος Αφρική και το Πουέρτο Ρίκο.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ανανά, με πιο γνωστές τις Smooth Cayenne (Hilo, St. Michael, Giant Kew, Charlotte Rothschild, Peroleta, Monte Lirio και Bumanguesa), Red Spanish (Cadezona, Valera, Valera Amarilla, Valera Roja, Castilla, Cumanesa, Morada, Monte Oscuro) κ.α.
Ο ανανάς τρώγεται φρέσκος, ωμός σαν επιδόρπιο, αφού πρώτα αφαιρεθεί η κορώνα, το κεντρικό σκληρό τμήμα και καθαριστεί ολόγυρα. Επίσης προστίθεται σε σαλάτες, χρησιμοποιείται για γαρνίρισμα, μαρειρεύεται σε πίτες, κέικ, πουτίγκες, σάλτσες. Προστίθεται σε παγωτά, γίνεται κομπόστα ή χυμός.
Ο ανανάς περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, καροτίνη, θιαμίνη, ριβοφλαβίνες, νιασίνη, ασκορβικό οξύ και ένα πρωτεολυτικό ένζυμο, την βρωμελίνη.