Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτογραφία
* * * * * 2 Ψήφοι

Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο


  • Please log in to reply
11 απαντήσεις σε αυτό το θέμα

#1 luise

luise

    Chief Chef

  • Admin
  • ******
  • 20203 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 01 November 2003 - 12:38 PM

Υλικά
1 άσπρο λάχανο 2 κιλά περίπου
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
½ κιλό κιμά χοιρινό
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
½ φλ. ρύζι καρολίνα
½ ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι μαϊντανό
1 φλ. τσαγιού λάδι
3 αυγά
χυμό 2 λεμονιών
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει. Μην την παραγεμίσετε, γιατί όταν μπει το λάχανο υπάρχει κίνδυνος να ξεχειλίσει το νερό. Αφαιρείτε με μεγάλο μαχαίρι το κοτσάνι από το λάχανο. Όταν το νερό βράσει το βάζετε στην κατσαρόλα. Το αφήνετε μερικά λεπτά από την μια μεριά και μετά το γυρίζετε από την άλλη. Σε λίγα λεπτά αφαιρείτε τα εξωτερικά φύλλα που μαλάκωσαν. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να αφαιρέσετε όλα τα φύλλα. Προσοχή όσο προχωράτε προς το εσωτερικό που τα φύλλα είναι πιο τρυφερά να μην τα παραβράσετε και σπάσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν.
Ετοιμάζετε το μίγμα του κιμά: ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Τα προσθέτετε στον κιμά, μαζί με το ρύζι, το ένα αυγό, μισό φλιτζάνι λάδι, αλάτι και πιπέρι. Τα ζυμώνετε καλά.
Όταν τα φύλλα κρυώσουν, αφαιρείτε τα σκληρά κοτσάνια και όσα είναι μεγάλα τα κόβετε σε δύο ή τρία κομμάτια. Τα κοτσάνια που αφαιρέσατε, τα στρώνετε στον πάτο της κατσαρόλας. Παίρνετε από το μίγμα του κιμά, το κάνετε μπαλίτσα και το τυλίγετε με ένα φύλλο, αρκετά χαλαρά. Kαλό είναι να αρχίσετε από τα εσωτερικά τρυφερά φύλλα, ώστε αν κάποια περισσέψουν στο τέλος να είναι από τα σκληρότερα εξωτερικά. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει το μίγμα του κιμά, τοποθετώντας τους ντολμάδες σφιχτά τον έναν δίπλα στον άλλον στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο, το υπόλοιπο λάδι και ζεστό νερό ώστε να μισοσκεπαστούν οι ντολμάδες. Τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο ανάποδα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι που αφήνει τους ατμούς να φεύγουν και σιγοβράζουμε για 50 περίπου λεπτά.
Όταν το φαγητό πάψει να είναι πολύ καυτό, αφαιρούμε το πιάτο και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: χτυπάμε τα δύο αυγά, προσθέτουμε σιγά – σιγά το χυμό των λεμονιών και προσθέτουμε κουταλιά – κουταλιά από τον ζωμό της κατσαρόλας. Όταν το αυγολέμονό μας χλιάνει από τον ζωμό, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, την οποία κουνάμε κυκλικά για να πάει παντού.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Συνημμένες εικόνες

  • laxanodolmades.jpg


#2 orange

orange

    The Fixer

  • Chef
  • ******
  • 59 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 02 November 2003 - 11:05 PM

Ωραία συνταγή luise! Ένα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά! Επειδή μάλιστα δεν το τρώω και τόσο συχνά, μου αρέσει ακόμα πιο πολύ. :P

#3 Rykios

Rykios

    Chilli Pepper Admin

  • Admin
  • ******
  • 283 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 03 November 2003 - 03:34 AM

Ωραία συνταγή luise! Ένα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά! Επειδή μάλιστα δεν το τρώω και τόσο συχνά, μου αρέσει ακόμα πιο πολύ. :P

Ετσι εξηγούνται όλα!
Εμένα δηλαδή δε μ αρέσει καθόλου επειδή το τρώγω... εχμμμμ... συχνά... :P :D

#4 luise

luise

    Chief Chef

  • Admin
  • ******
  • 20203 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 03 November 2003 - 01:54 PM

Περί ορέξεως ....... λαχανοντολμάδες. Μάλλον κάπου αλλού πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία και όχι στη συχνότητα κατανάλωσης των λαχανοντολμάδων. Μήπως αγαπητέ Rykie δεν συμπαθείς το λάχανο ή το αυγολέμονο ή και τα δύο; http://www.radicio.c...tyle_emoticons/default/unsure.gif Μήπως;

#5 mao

mao

    Οικογένεια Radicio

  • Chef
  • ******
  • 2480 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 17 April 2006 - 12:19 PM

Τελικά, το λάχανο όταν δεν έχεις να ταΐσεις πλήθος, είναι μπελάς. Ακόμα και τα μικρά φτουράνε τρελά. Πόσο πια να φας????
Έτσι, αγοράζω σπάνια και συνήθως πετάω και κάμποσο διότι και λαχανόρυζο να κάνεις πάλι φτουράει τρελά και η κατάψυξη δεν χωράει 28 τάπερ...

Χτες λοιπόν πριν πετάξω το λαχανάκι μου, είπα να κάνω αυτοσχέδιους ντολμάδες.
Και γέμισα μερικά φύλλα με φακόρυζο (έβαλα καστανό ρύζι) ανάμικτο με κρεμμύδι ξερό, μαϊντανό, άνιθο, και κάρυ/κύμινο/τζίντζερ/πάπρικα.
Μια χαρά βγήκε.
Ούτε αυγολέμονο ούτε τίποτα! Σκέτο με λαδάκι και νερό το έβρασα.

Το ρίχνω ως ιδέα διότι τι συνταγή να ανεβάσω? 4 ντολμάδες έφτιαξα και μάλιστα μικρούς αφού ήτανε μικρό το λάχανο. 1,5 φλυτζανάκι του ελληνικού φακόρυζο ωμό μέτρησα και τα υπόλοιπα με το μάτι... το γατίσιο μάτι, μην ξεχνιόμαστε :ph34r:

#6 luise

luise

    Chief Chef

  • Admin
  • ******
  • 20203 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 17 April 2006 - 03:23 PM

Και γέμισα μερικά φύλλα με φακόρυζο (έβαλα καστανό ρύζι) ανάμικτο με κρεμμύδι ξερό, μαϊντανό, άνιθο, και κάρυ/κύμινο/τζίντζερ/πάπρικα.

Το έχω δει σε συνταγή. Δεν θυμάμαι ακριβώς τα συστατικά, αλλά κι εκείνο σκέτο ήτανε, χωρίς αυγολέμονο ή εξτρά σάλτσες.

Τελικά, το λάχανο όταν δεν έχεις να ταΐσεις πλήθος, είναι μπελάς.

Όταν πρόκειται για λάχανο, εγώ και μόνο μπορώ να αποτελέσω ολόκληρο πλήθος :ph34r:

#7 Elpida Emmanouilidou

Elpida Emmanouilidou

    Μέλος του radicio

  • Full Member
  • *
  • 1 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 26 January 2011 - 10:45 AM

;)ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ...εκανα τους λαχανοντολμαδες και εγιναν πολυ καλοι.Εκανα και μια μικρη τσαχπινια....στη γεμιση εβαλα και 2καροτακια...ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΤΟ:11_12_13:

Αυτή η δημοσίευση έχει επεξεργαστεί από Elpida Emmanouilidou: 26 January 2011 - 10:46 AM


#8 luise

luise

    Chief Chef

  • Admin
  • ******
  • 20203 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 26 January 2011 - 02:18 PM

Ευχαριστώ Ελπίδα, θα το δοκιμάσω το καροτάκι. Να πω εδώ ότι τα αυγά στη γέμιση είναι προαιρετικά :)

#9 zoitsa

zoitsa

    Οικογένεια Radicio

  • Chef
  • ******
  • 17325 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 26 January 2011 - 02:30 PM

Αχ! θελω λαχανοντολμαδες! Θελωωωωωωωωωω! τους εκανε η μαμα μου!! Δημοσιευμένη εικόνα



Δείτε εδώ τα παρόμοια θέματα


Για να μη σπαταλάτε χρόνο στο ψάξιμο πχ μιας παραλλαγής συνταγής, υπάρχει εδώ, δίπλα σε κάθε θέμα μια λίστα, όπου αυτόματα φαίνονται οι σελίδες που είναι σχετικές με τη ΔΙΚΗ ΣΑΣ αναζήτηση!


 █  Αυγολεμονο Κρεμα (από maroula )
 █  σουπα με ρυζι αυγολεμονο (από spirit )
 █  λαχανοντολμαδες....... (από spirit )
 █  Λαχανοντολμάδες τούρκικοι με ρύζι * * * * - (από luise )
 █  Kουνουπίδι αυγολέμονο (από luise )