Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτογραφία
* * * * - 5 Ψήφοι

Συνταγή : Παστίτσιο


  • Please log in to reply
24 απαντήσεις σε αυτό το θέμα

#1 luise

luise

    Chief Chef

  • Admin
  • ******
  • 20045 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 27 October 2003 - 04:54 PM



Συνταγή: παστίτσιο
Συνταγή: παστίτσιο


Η κλασική, αγαπημένη συνταγή για σπιτικό παστίτσιο, σαν της μαμάς. Λατρεμένο από όλους, μικρούς και μεγάλους.


5.0 αστέρια από
4 σέφ



Προετοιμασία: 15 λεπτά | Μαγείρεμα: 1 ώρα και 50 λεπτά
| Σύνολο: 2 ώρες και 5 λεπτά
Συνταγή για: 10 - 12 μερίδες


Διατροφικά στοιχεία για 1 μερίδα Θερμίδες: | Λιπαρά:


Υλικά:

Χοντρά μακαρόνια παστίτσιου:
500 γρ.


Κιμά μοσχαρίσιο:
1 κιλό


Τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι:
1 κούπα


Χυμός ντομάτας:
2 κούπες


Αλάτι, πιπέρι:
όσο σας αρέσει


Ξερό θυμάρι, ρίγανη:
από 1/2 κουταλάκι (μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με κανέλα και γαρύφαλλο)


Ψιλοκομμένο κρεμμύδι:
1 μέτριο


Ζάχαρη:
λίγη στη μύτη του κουταλιού


Ελαιόλαδο:
3 κουταλιές

Υλικά για την μπεσαμέλ:

Γάλα:
8 κούπες


Βούτυρο ή μαργαρίνη:
150 γρ.


Αλεύρι:
160 γρ.


Αλάτι, άσπρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο:
όσο σας αρέσει

Υλικά επιπλέον:

Τριμμένη κεφαλογραβιέρα:
1/2 κούπα


Τριμμένη φρυγανιά:
1/2 κούπα


Οδηγίες:
1. Ζεσταίνετε σε μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και καβουρδίζετε τον κιμά με το κρεμμύδι. Προσθέτετε την ντομάτα, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ρίγανη (ή κανέλα και γαρύφαλλο) και τον αφήνετε να σιγοβράσει.
2. Βράζετε μπόλικο αλατισμένο νερά και προσθέτετε τα μακαρόνια. Όταν κοντεύουν να γίνουν τα σουρώνετε. Στρώνετε τα μισά σε βαθύ βουτυρωμένο ταψάκι και τα πασπαλίζετε με τυρί. Από πάνω απλώνετε τον κιμά και τον πασπαλίζετε με τυρί. Τελειώνετε με τα άλλα μισά μακαρόνια και πασπαλίζετε ξανά με τυρί.
3. Στη συνέχεια ζεσταίνετε το γάλα, να κάψει, αλλά όχι να βράσει. Λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Τα ανακατεύετε να γίνουν σαν αλοιφή. Προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε συνέχεια πάνω από χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει (θα γίνει αρκετά σφιχτή μπεσαμέλ). Προσθέτετε αλάτι, άσπρο πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
4. Απλώνετε πάνω από τα μακαρόνια, πασπαλίζετε με 1/2 κούπα τυρί και τριμμένη φρυγανιά και ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει (50 λεπτά περίπου).
5. Αφήνετε το παστίτσιο να ηρεμήσει τουλάχιστον μισή ώρα πριν το κόψετε για να σταθεροποιηθούν τα υλικά και να βγαίνουν ακαίρεα τα κομμάτια.


Μαγειρεύτηκε στις 8 Απριλίου 2011 από την Luise


#2 piggy

piggy

    Chocoholic..thats me

  • Seniors members
  • ******
  • 2201 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 29 November 2007 - 06:22 PM

thn mpesamel thn ftiaxno kapos diaforetika

vrazo to gala me 1 kremydi 1 feta skordo,1 dafnh meta to simplirono sto alevri .

#3 mao

mao

    Οικογένεια Radicio

  • Chef
  • ******
  • 2480 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 13 April 2009 - 07:35 AM

α έφτιαξα παστίτσιο! :D
τελευταία φορά που έκανα το έγκλημα αυτό ήτανε προ 10ετίας.. :lol:
Αντί για κιμά χρησιμοποίησα 2 κονσέρβες μανιτάρια τα οποία έλιωσα στο μιξεράκι και τα τσιγάρισα με το κρεμμύδι. Επίσης, όταν έριξα την ντομάτα έβαλα και 5κσ κιμά σόγιας (όπως είναι, ξερό, δεν χρειάζεται μούλιασμα αφού βράζει με την σάλτσα).
Μούρλια βγήκε - είχα και λίγη πιπεριά πράσινη και λίγο μαϊντανό υπόλοιπο και τα έβαλα κι αυτά.
Μοσχοβόλησε το σπίτι και μου είπανε ότι έγινε πεντανόστιμο :lol:

βέβαια, ας είναι καλά η ράβδος της μπράουν :) σβόλιασα την μπεσαμελ... νννναι :(
πότε σβολιάζει, ξέρετε? σώθηκε μεν αλλά είναι και θέμα ονόρε να μην σου σβολιάσει :D

α καλά, φυσικά στον φούρνο μου το άφησα το φαγητό στους 200 1 ώρα για να ροδίσει (πρέπει να αλλάξω κουζίνα αλλά τέτοιες ώρες τέτοια λόγια...)
Το θέμα είναι ότι... στο κέντρο έγινε ροδοκόκκινο κι έκανε πέτσα, γύρω-γύρω όμως έμεινε άσπρη η μπεσαμελ μου :D Έχω ταλαντούχο φούρνο, δεν μπορώ να παραπονεθώ - καλλιτεχνική φύση :lol:


αχ αυτά τα όμορφα
καλημερούδια τώρα
πάω να παίξω εγώ

#4 luise

luise

    Chief Chef

  • Admin
  • ******
  • 20045 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 13 April 2009 - 10:59 AM

Τι σημαίνει "μου είπαν ότι έγινε πεντανόστιμο"; Εσύ δλδ δεν δοκίμασες; :)

Μπεσαμέλ: δεν μου έχει σβολιάσει ποτέ και πλεον την κάνω με το μάτι, δεν χρειάζεται να μετρώ τα υλικά. Θέλει να ρίξεις ζεστό το γάλα στο μίγμα αλεύρι - βούτυρο το οποίο ψιλοβράζει για να φύγει η αλευρίλα και να ανακατεύεις από την αρχή μέχρι το τέλος σαν παλαβή. Με έχει βολέψει για αυτή τη δουλειά το σύρμα σιλικόνης. Δεν θέλει δυνατή φωτιά. Μέτρια προς σιγανή (αν αντέχεις την χειρονακτική εργασία). Σε 2 περιπτώσεις μπορεί να σβολιάσει: πρώτα αν δεν αναμιχθεί καλά το αλεύρι με το βούτυρο (φροντίζεις να μην υπάρχουν σβόλοι πριν ρίξεις το γάλα) και ρίχνοντας το γάλα αν δεν ανακατέψεις σωστά ή αν έχεις πολύ δυνατή φωτιά. Δύσκολα όμως θα σου σβολιάσει στη δεύτερη περίπτωση, αν το αλεύρι σου έχει αναμιχθεί καλά, δεν νομίζω ότι θα έχεις πρόβλημα. Στη δικιά σου τι πιστεύεις ότι έφταιξε;

#5 mao

mao

    Οικογένεια Radicio

  • Chef
  • ******
  • 2480 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 13 April 2009 - 12:12 PM

α! όλα τα έκανα! κατ' αρχήν το άφησα σε δυνατή φωτιά - έπειτα, δεν ανακάτεψα το βουτυράλευρο αρκετά διότι ήτανε πολύ σφιχτό και δεν μπορούσα να το δουλέψω.
Ευτυχώς δεν το κατέστρεψα :)

εγώ έφαγα ένα κομμάτι σε μέγεθος σπιρτόκουτου οπότε... δεν ξέρω τι να πω... καλό έδειχνε αλλά συγκεντρώθηκα στο μαρούλι μου :(

#6 mao

mao

    Οικογένεια Radicio

  • Chef
  • ******
  • 2480 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 13 April 2009 - 12:37 PM

δεν μου λες? οι 20κουταλιές αλεύρι είναι... της σούπας ή του γλυκού?? Της σούπας έβαλα εγώ - οπότε βγήκε 300γρ αλεύρι στα 150γρ βούτυρο. Βέβαια, μια χαρά βγήκε στο τέλος - απλά σκέφτηκα μήπως ήθελε λίγο λιγότερο αλεύρι?
Βλέπω και κάτι βίντεο στο ίντερνετ όπου βάζουν τόσο αλεύρι όσο βούτυρο - αλλά αυτό βγαίνει αραιή σάλτσα, όχι μπεσαμέλ για παστιτσάκι.

#7 luise

luise

    Chief Chef

  • Admin
  • ******
  • 20045 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 13 April 2009 - 01:50 PM

Της σούπας είναι, κοφτές όμως. Μάλιστα το μετράω με κανονικό κουτάλι, όχι δοσομετρικό. Έπρεπε να το σημειώσω αυτό. :)
300 γρ. είναι πολύ. Πρέπει να είναι γύρω στα 180 - 200 (για σφιχτή μπεσαμέλ), όπως το υπολογίζω με το μάτι.
Φταίω, φταίω.... :(

#8 mao

mao

    Οικογένεια Radicio

  • Chef
  • ******
  • 2480 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 14 April 2009 - 07:15 AM

στο πυρ το εξώτερον... :lol:
ε, ως απειρόθεα προφανώς το πυρ θα πάθει την ήττα της ζωής του, όχι εσύ :)
εγώ μέτρησα με δοσομετρικό - βάζω μια κουταλιά στην ζυγαριά, 15γρ λέει, οπότε έβαλα χ20 τα γραμμάρια
Την άλλη φορά θα το κάνω όπως και θα βγει ακόμα θεϊκότερο :D (ήδη άρεσε πολύ, οπότε... :( )

#9 Breaking dawn

Breaking dawn

    Οικογένεια Radicio

  • Full Member
  • ******
  • 21 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 09 May 2009 - 11:37 AM

ti na kanw gia na min ginetai san tsixla to panw meros tou pastitsiou?



Δείτε εδώ τα παρόμοια θέματα


Για να μη σπαταλάτε χρόνο στο ψάξιμο πχ μιας παραλλαγής συνταγής, υπάρχει εδώ, δίπλα σε κάθε θέμα μια λίστα, όπου αυτόματα φαίνονται οι σελίδες που είναι σχετικές με τη ΔΙΚΗ ΣΑΣ αναζήτηση!



Δεν βρέθηκαν σχετικές συνταγές ή άλλα θέματα στο φόρουμ συζήτησης των μελών μας. Μπορεί όμως, να έχει δεκάδες σχετικά στο πόρταλ των συντακτών. Δείτε λοιπόν την Αρχική σελίδα ή, ακόμα καλύτερα, χρησιμοποιήστε την Αναζήτηση εκεί!