Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτογραφία
- - - - -

Για πετυχημένη μαρέγκα


  • Please log in to reply
17 απαντήσεις σε αυτό το θέμα

#1 luise

luise

    Chief Chef

  • Admin
  • ******
  • 20044 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 30 March 2004 - 06:03 PM

Φροντίστε τα αυγά να βγούν από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν χρησιμοποιηθούν, ώστε να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου.
Όλα τα σκεύη και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά.
Το ασπράδι πρέπει να χωριστεί καλά από τον κρόκο. Ακόμη και μια ελάχιστη ποσότητα κίτρινου από τον κρόκο, μπορεί να κάνει την μαρέγκα να μην ανέβει σωστά. Γι' αυτό καλό είναι να ξεχωρίζετε πρώτα κάθε ασπράδι σε μικρό μπολ και εφόσον είναι απόλυτα καθαρό από κρόκο να το προσθέτετε στο μπολ με τα υπόλοιπα ασπράδια.
Το ψήσιμο πρέπει να γίνει σε χαμηλή θερμοκρασία για πολύ ώρα, συνήθως στους 100ο C για 2 περίπου ώρες και στη μεσαία σχάρα της κουζίνας (εφόσον η πάνω και κάτω αντίσταση του φούρνου σας εκπέμπουν την ίδια θερμότητα, αλλιώς προσαρμόζετε αντίστοιχα τη θέση ψησίματος).

#2 mao

mao

    Οικογένεια Radicio

  • Chef
  • ******
  • 2480 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 20 December 2006 - 09:10 AM

:D εγώ τις έψησα χτες στους 140 (βαριόμουνα να ανοίξω βιβλία και η/υ και αυτοσχεδίασα η ηλίθια...) και τελικά πήρανε χρώμα... καραμελέ! :)
Νόστιμες, αλλά... τι να τις κάνω καραμελέ μαρέγκες??? :) εγώ άσπρες τις ήθελα :o μνιαρφφφ!
Οπότε τις έφαγε ο σκουπιδοτενεκές και σήμερα θα ξαναφτιάξω.

Μετά το πέταμα των κόπων μου, πρόκοψα... :)
Θυμήθηκα ότι βρήκα στην βιβλιοθήκη μου ένα μικρό βιβλιαράκι που λέγεται "μπριος μπενιέ και μαρέγκες".
Εκεί έλεγε να τις ψήνουμε στους 100 βαθμούς και μάλιστα, να βάζουμε ένα κουταλάκι στην πόρτα του φούρνου για να μην κλείνει τελείως. Και το ταψί (με ή χωρίς λαδόκολλα) όπου θα τις απλώσουμε πρώτα να το βουτυρώσουμε ελαφρά και να το πασπαλίσουμε με λίγο αλευράκι.

Το θέμα είναι... πώς ξέρεις ότι είναι έτοιμη για να την βγάλεις - να μην είναι σφιχτούλα άπ' έξω κι από μέσα νερουλή! :(

#3 luise

luise

    Chief Chef

  • Admin
  • ******
  • 20044 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 20 December 2006 - 03:03 PM

Γιατί τις πέταξες καλέ τις μαρέγκες; Θα τις βουτούσες ωραία και καλά μέσα σε λιωμένη σοκολάτα και ας είχανε ότι χρώμα θέλανε από μέσα. Αχ βρε mao, εγώ τον λυπάμαι τον κόπο σου, εσύ καθόλου;
Όσο για το πότε είναι έτοιμες οι μαρέγκες, φαντάζομαι ότι τον αρχικό χρόνο θα σου τον δώσει η συνταγή, αλλά από κει και πέρα είναι θέμα πείρας και γνώσης του πως ψήνει ο φούρνος σου.
Το κουτάλι στην πόρτα του φούρνου το βάζουμε για να μην κλείνει και να αφήνει την υγρασία να φεύγει και να βοηθήσει στο να στεγνώσουν καλά οι μαρέγκες. Αλλά καλύτερα να βάλουμε ξύλινο κουτάλι, γιατί με το μεταλλικό μπορεί να ξεχαστούμε και να το κάψουμε το χεράκι μας!!! :)

#4 mao

mao

    Οικογένεια Radicio

  • Chef
  • ******
  • 2480 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 21 December 2006 - 08:02 AM

:blink: :( χάλια μαύρα!
Η δεύτερη φορά ήταν χειρότερη :(
Το χρώμα το πέτυχα αλλά... χάλια ήτανε, χάλια!
Κατ' αρχήν αυτή την φορά έβαλα και λίγη άχνη ζάχαρη αλλά... την ένοιωθα! Λες και ήτανε κρυσταλλική που δεν έλιωσε! :o χρατσ χρουτς μπλιαχχχχ :angry:
Έβαλα και 1 κ.γ. χυμό λεμόνι που διάβασα ότι βοηθάει να "ανέβει".
Ναι καλά... δεν έσφιξε ποτέ η μαρεγκούλα μου. Οπότε όταν ψηθηκαν ήτανε σαν... σφουγγάρια. :angry:
Ουφ! :(
Πάνε κι αυτές - τις πέταξα.
Ομολογώ δεν τις λυπήθηκα καθόλου - γενικά ό,τι δεν μου αρέσει, απλά και με συνοπτικές διαδικασίες, παίρνει τον δρόμο για την χωματερή :ph34r:

Προσπαθώ απεγνωσμένα να φτιάξω φωλίτσες μαρέγκας για να... στεγάσουν κρέμα κάστανο που έφτιαξα μόνη μου, για έναν φίλο μου που λατρεύει τα κάστανα.
Μετά και την δεύτερη αποτυχία, είπα να κάνω τάρτα με κρέμα κάστανο. Φτιάχνω κι εγώ μια ζυμούλα, της βάζω και σοκολάτα μαζί με το αλεύρι, την ψήνω μόνη της στον φούρνο .... τζίφος κι αυτή! Χάλια! Την πέταξα! Θα του πάω σκέτη κρέμα κι ας βρει τρόπο να την φάει αν δεν την θέλει έτσι απλά με το κουτάλι :angry: ουφ :angry:
Δεν το συζητώ βέβαια που και οι δίπλες που ξαναδοκίμασα να φτιάξω προχτες πήγανε στα σκουπίδια! Με το μηχάνημα των ζυμαρικών άνοιξα την ζύμη, λεπτή τόσο που έλεγα θα σπάσει... αηδία έγιναν πάλι, σαν παντόφλες :angry: (ξέχασα να βάλω και ζάχαρη... χάλια)
Ε, δεν είναι άξιο απορίας που μέχρι και τις φακές τις έκανα χάλια! Χάλια όμως! :( Πώς στο καλό κάνεις χάλια τις φακές????? :( Ε, τα κατάφερα χτες! απαπαπαπααα :( :blink:

Μου δίνω επειγόντως αναρωτική - δεν θα μπω στην κουζίνα μέχρι το νέο έτος παρά μόνο για τα απολύτως απαραίτητα :rolleyes:

#5 cristinita

cristinita

    Οικογένεια Radicio

  • Αρθρογράφος
  • ******
  • 672 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 21 December 2006 - 08:18 AM

Αν λάβω υπόψη και τα παθήματα του Pierre, τότε ίσως καταλήξουμε ότι "ίσως φταίνε τα φεγγάρια......" :rolleyes:
Νομίζω ότι κάποιες μέρες τα πράγματα μας πηγαίνουν άσχημα. Υπάρχουν όμως και κάποιες μέρες που τα πράγματα πηγαίνουν χειρότερα κι από άσχημα. Ε! αυτή ήταν μάλλον η δική σου μέρα Mao!!!
Μην πτοείσαι, ένα καλό τετράποδο όπως κι εσύ, βρίσκει πάντα το δρόμο προς την δόξα!!!! :angry:
Τελικά στη ζωή χρειάζονται κάποιες μέρες ανάποδες, για να εκτιμάμαι αυτό που ζούμε καθημερινά. Ε, ναι λοιπόν. Θα το αναφωνίσω: Ζήτω η ρουτίνα μας!!!! :ph34r: :blink:
Καλημέρα σας!!!! :blink:

#6 mao

mao

    Οικογένεια Radicio

  • Chef
  • ******
  • 2480 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 21 December 2006 - 09:52 AM

φταίνε τα φεγγάρια, ε??? :ph34r:
ΦΕΡΤΕ ΜΟΥ ΤΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΡΩΩΩΩΩΩ! :blink: με δεξί κροσέ θα τα βγάλω νοκ άουτ :blink: μνιαρφφ

:angry: :rolleyes: :angry:

Συνημμένο(α) αρχείο(α)

  • Συνημμένο αρχείο  kungfu.jpg   28.28K   118 Αριθμός downloads


#7 cristinita

cristinita

    Οικογένεια Radicio

  • Αρθρογράφος
  • ******
  • 672 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 21 December 2006 - 10:12 AM

Πάντα μάχημη!!!! :rolleyes: :ph34r:

#8 mao

mao

    Οικογένεια Radicio

  • Chef
  • ******
  • 2480 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 21 December 2006 - 10:31 AM

και πού να με δεις να αμολάω κλωτσιές! :rolleyes:

(υγ: ρε παιδια! πού πήγε η ουρά μου????)

Συνημμένο(α) αρχείο(α)



#9 piggy

piggy

    Chocoholic..thats me

  • Seniors members
  • ******
  • 2201 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 21 December 2006 - 11:44 AM

evales kremorio ??? ego tis psino 1:30 stous 100 kai tis afino na pagosoun mesa ston fourno .oi diskoi mou eine panta 12 ek .h stous 7ek opos leei h syntafh sto forum ego omos tous tis psino stous 100 gia na ginei apalo psisimo ....gia dokimase kapos etsi thn allh fora



kalimeroudia koritsia kai agoria :rolleyes:



Δείτε εδώ τα παρόμοια θέματα


Για να μη σπαταλάτε χρόνο στο ψάξιμο πχ μιας παραλλαγής συνταγής, υπάρχει εδώ, δίπλα σε κάθε θέμα μια λίστα, όπου αυτόματα φαίνονται οι σελίδες που είναι σχετικές με τη ΔΙΚΗ ΣΑΣ αναζήτηση!



Δεν βρέθηκαν σχετικές συνταγές ή άλλα θέματα στο φόρουμ συζήτησης των μελών μας. Μπορεί όμως, να έχει δεκάδες σχετικά στο πόρταλ των συντακτών. Δείτε λοιπόν την Αρχική σελίδα ή, ακόμα καλύτερα, χρησιμοποιήστε την Αναζήτηση εκεί!