Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτογραφία
- - - - -

Χταπόδι με μέλι


  • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 kleoniki

kleoniki

    Οικογένεια Radicio

  • Full Member
  • ******
  • 70 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 04 September 2008 - 12:10 PM

Μια καταπληκτική συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου


xtapodi.jpg

1 1/2 κιλό περίπου χταπόδι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3-4 μεγάλα κρεμμύδια σε ροδέλλες
1 κουταλιά ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι γλυκό κρασί (εγώ βάζω βινσάντο Σαντορίνης συνήθως, αλλά φαντάζομαι ότι κάνει οποιοδήποτε γλυκό κρασί)
1/2 φλιτζάνι ξύδι μπαλσάμικο
1/2 φλιτζάνι κονιάκ
1 ντομάτα
1 φυλλο δάφνης
3-4 κόκκους μπαχάρι
πιπέρι
1 κουταλιά σούπας μέλι.

4-5 μεγαλούτσικες πατάτες για το σερβίρισμα.


Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια φαρδιά κατσαρόλα και μαραίνουμε τα κρεμύδια, ανακατεύοντας. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Κόβουμε το χταπόδι σε μπουκιές και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρασί, το μπαλσάμικο, το κονιάκ, την ντομάτα ψιλοκομμένη, τη δάφνη, το μπαχάρι και το πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν 1 με 1 1/2 ώρα. Την τελευταία στιγμή ρίχνουμε και την κουταλιά το μέλι και ανακατεύουμε.


Το σερβίρουμε πάνω σε τριμμένες πατάτες τηγανητές, που φτιάχνουμε ως εξής: Τρίβουμε τις πατάτες στον χοντρό τρίφτη του τυριού. Τις στεγνώνουμε καλά σε χαρτί κουζίνας και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι σε δόσεις. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν θέλουν πολύ ώρα αλλά θέλουν να είμαστε από πάνω και να τις ανακατεύουμε πότε-πότε (καίγονται σε χρόνο μηδέν).


Μην τρομάζετε από τα πολλά υλικά, είναι και φοβερό στη γεύση και απλούστατο στο να γίνει.

#2 Hlianna

Hlianna

    Οικογένεια Radicio

  • Full Member
  • ******
  • 722 Δημοσιεύσεις:

Δημοσιευμένο 04 September 2008 - 06:02 PM

Τώρα για τις πατάτες τις τηγανητές και τριφτές.....μπορούν να γίνουν σαν φωλιά ως εξής:
Στην αγορά υπάρχει η λεγόμενη διπλή κουτάλα τρυπητή.....δηλ. είναι 2 κουτάλες η μία μεγάλυτε και η άλλη μικρότερη. Στη μεγαλύτερη βάζεις λίγη τριμμένη και στιμμένη πατάτα και την πιέζεις με τη μικρότερη κουτάλα και βουτάς στο καυτό λάδι ...μπόλικο εεεε.....
Όταν ροδοκοκκινίσει η φωλίτσα τη βγάζουμε και τη σερβίρουμε αφού τη γεμίσουμε τελευταία στιγμή με κρέας ή άλλα καλούδια........ :)



Δείτε εδώ τα παρόμοια θέματα


Για να μη σπαταλάτε χρόνο στο ψάξιμο πχ μιας παραλλαγής συνταγής, υπάρχει εδώ, δίπλα σε κάθε θέμα μια λίστα, όπου αυτόματα φαίνονται οι σελίδες που είναι σχετικές με τη ΔΙΚΗ ΣΑΣ αναζήτηση!


 █  Ρεβυθια Με Χοιρινο Και Μελιτζανα (από maroula )
 █  ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ..... (από spirit )
 █  ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ & ΜΕΛΙ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
(από troufitsa )
 █  μελιτζανοσαλατα............ (από spirit )
 █  μελιτζανοπιτα....... (από spirit )