Το αβοκάντο είναι το φρούτο του φυτού Persia αmericana που ανήκει στην οικογένεια Lauraceae. Το δέντρο του αβοκάντο φτάνει συνήθως τα 9 μέτρα ύψος. Έχει μικρά πρασινωπά ή κιτρινοπράσινα άνθη, από τα οποία παράγεται το αβοκάντο. Αυτό έχει το σχήμα του αχλαδιού με μικρότερο ή μεγαλύτερο λαιμό και το μήκος του κυμαίνεται από 7,5 – 33 εκατοστά ενώ το πλάτος του δεν ξεπερνά τα 15 εκατοστά. Ο φλοιός ποικίλει πολύ, τόσο στο χρώμα (κιτρινοπράσινο, σκούρο πράσινο, κοκκινωπό, μωβ), στην εμφάνιση (γυαλυστερό ή θαμπό), όσο και στο πάχος του (από λεπτό μέχρι 6 χιλιοστά παχύ). Η σάρκα είναι απαλή ή περισσότερο κίτρινη με βουτυρώδη υφή. Στο κέντρο του φρούτου υπάρχει ένα σπέρμα, γυαλιστερό, κωνικό ή ωοειδές, σκληρό και βαρύ που το μήκος του κυμαίνεται από 5 – 6,5 εκατοστά.
Το αβοκάντο προέρχεται από το Μεξικό, αλλά έχει εξαπλωθεί και καλλιεργείται σε όλες σχεδόν τις τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Οι μεγαλύτερες σε παραγωγή αβοκάντο είναι κατά σειρά το Μεξικό, η Δομινικανή Δημοκρατία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Βραζιλία, το Ισραήλ και η Νότιος Αφρική. Οι ποικιλίες αβοκάντο που έχουν καταγραφεί ξεπερνούν τις 50 σε αριθμό.
Τα αβοκάντο καταναλώνονται συνήθως ωμά σαν σαλάτα. Kομμένα στη μέση με διάφορα dressings ή γεμισμένα με διάφορα θαλασσινά (π.χ. γαρίδες). Επίσης κομμένα σε φέτες συνδιάζονται με ντομάτες αγγουράκια και άλλα λαχανικά σε σαλάτες ή μπαίνουν σαν γέμισμα σε σάντουιτς. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν dressing σε φρουτοσαλάτες αλεσμένα μαζί με τυρί κρέμα και ανανά. Το guacamole (Μεξικάνικο dip) γίνεται με λυωμένο αβοκάντο και χυμό λεμονιού, κρεμμύδι, σκόρδο, τσίλι και αλατοπίπερο. Μπορεί να προστεθεί σε μερικά φαγητά (π.χ. σούπες, βραστά, ομελέτες), αλλά μόλις πριν το σερβίρισμά τους, γιατί αν μαγειρευτεί πικρίζει εξαιτίας μιας τανίνης που περιέχει.
Το αβοκάντο έχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο κ.ά., ενώ το λάδι του είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, Β, G και Ε.
Νοέ20