Νεραντζάκι γλυκό κουταλιού
Νεραντζάκι γλυκό κουταλιού Ένα υπέροχο παραδοσιακό γλυκό κουταλιού, αρωματικό και σπιρτόζικο. Είναι χρονοβόρο στην παρασκευή του και απαιτεί υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα πάντα αποζημιώνει.
5 αστέρια από 4 σέφ

Προετοιμασία: 20 λεπτά και όσες μέρες χρειαστεί για ξεπίκρισμα | Μαγείρεμα: 2 ώρες | Σύνολο: 2 ώρες 20 λεπτά και όσες μέρες χρειαστεί για ξεπίκρισμα
Συνταγή για: 2,5 κιλά γλυκό περίπου

Διατροφικά στοιχεία για 1 μέτριο νεραντζάκι
Θερμίδες: 120 θερμίδες | Λιπαρά: 0 γρ.Υλικά συνταγής:
Πράσινα νεραντζάκια: 1000 γρ. (προσπαθήστε να βρήτε με παρόμοιο μέγεθος, για να ξεπικρίσουν ομοιόμορφα)
Ζάχαρη: 1300 γρ.
Νερό: 1300 γρ.

Οδηγίες:
1. Πλένετε τα νεραντζάκια και τα τρυπάτε από την μεριά του κοτσανιού εως την άλλη άκρη με το ειδικό εργαλείο ή με μια χοντρή βελόνα πλεξίματος.
2. Τα βάζετε σε κατσαρόλα με νερό και τα βράζετε για 10 λεπτά. Τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε μεγάλο μπολ με νερό. Αλλάζετε το νερό 3 φορές καθημερινά μέχρι να ξεπικρίσουν. Το πόσο θα κάνουν να ξεπικρίσουν, εξαρτάται από το μέγεθός τους. Μπορεί να πάρει από 5 (τα πολύ μικρά) εως και 20 μέρες τα πολύ μεγάλα. Συνήθως 10 μέρες είναι αρκετές.
3. Ξαναβάζετε τα νεραντζάκια σε κατσαρόλα με νερό και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν (να γίνουν περίπου μαλακά όσο και ένα μόλις ώριμο σύκο). Τα στραγγίζετε.
4. Βάζετε σε κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη και βάζετε στη φωτιά. Ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και βράζετε το σιρόπι μέχρι να δέσει. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε 15 - 20 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.
5. Ρίχνετε τα νεραντζάκια στο σιρόπι και τα αφήνετε 24 ώρες. Βγάζετε τα νεραντζάκια από το σιρόπι και το ξαναβράζετε μέχρι να ξαναδέσει. Αφήνετε πάλι να κρυώσει και ξαναβάζετε τα νεραντζάκια μέσα. Τα αφήνετε πάλι 24 ώρες. Τα βγάζετε και ξαναβράζετε το σιρόπι να δέσει κοκ. Αυτή την διαδικασία την κάνετε μέχρι το σιρόπι να μην αραιώνει και να μένει δεμένο μετά από 24 ώρες.
6. Μοιράζετε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και το φυλάτε σε δροσερό μέρος.

Μαγειρεύτηκε στις 22 Ιουλίου 2013 από την Luise