Γουδί από γρανίτη – προετοιμασία

gudi1

 

Το γρανιτένιο γουδί είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και πρακτικό, τόσο για το τρίψιμο μπαχαρικών, όσο και για την παρασκευή σαλτσών και ντιπ. Πριν από την πρώτη χρήση όμως, χρειάζεται επεξεργασία για να καθαρίσει και να γίνει λείο. Δείτε τα βήματα παρακάτω. Από το radicio.com

 

1ο βήμα: ξεπλένετε το γουδί με χλιαρό νερό. Παίρνετε ένα καινούριο σφουγγαράκι κουζίνας και από την σκληρή του πλευρά τρίβετε καλά το γουδί και το γουδοχέρι. Ξεπλένετε και επαναλαμβάνετε. Αφήνετε το γουδί να στεγνώσει.

2ο βήμα: βάζετε στο γουδί 1/4 κούπας ρύζι και προσθέτετε λίγο νερό (1 – 2 κουταλιές). Χτυπάτε με το γουδοχέρι και στριφογυρίζετε, μέχρι το ρύζι να τριφτεί εντελώς. Όταν το νερό απορροφηθεί, προσθέτετε λίγο ακόμη κοκ. Στο τέλος το ρύζι θα έχει την μορφή οδοντόπαστας.

gudi2

Ξεπλένετε το γουδί με νερό και επαναλαμβάνετε την διαδικασία του ρυζιού, όσες φορές χρειαστεί, μέχρι η πάστα να βγαίνει εντελώς ολόασπρη (3 – 5 φορές συνήθως). Στεγνώνετε το γουδί.

3ο βήμα: βάζετε στο γουδί 3 – 4 σκελίδες σκόρδο, μια κουταλιά χοντρό αλάτι, μερικά σπόρια κόλιαντρο, πιπέρι σε κόκκους, κύμινο σε σπόρους και όποια άλλα μπαχαρικά σας αρέσουν.

gudi3

Χτυπάτε καλά, να γίνουν αλοιφή, φροντίζοντας να καλύψετε με αυτή, όλη την εσωτερική επιφάνεια του γουδιού και ολόγυρα το κάτω μέρος από το γουδοχέρι.

gudi4

Αφήνετε το γουδί να μείνει με την αλοιφή για 1 μέρα. Αν δεν θέλετε να μυρίσει η κουζίνα από τα μπαχαρικά, το κρατάτε κλεισμένο σε σακούλα. Ξεπλένετε με χλιαρό νερό και αφήνετε να στεγνώσει. Το γουδί είναι έτοιμο για χρήση.

Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε απορρυπαντικό για το καθάρισμα του γουδιού. Το απορρυπαντικό αφήνει μυρωδιά στο γουδί που περνά μετά στα μπαχαρικά και τις σάλτσες. Το ξεπλένετε απλά με νερό και το σκουπίζετε με χαρτί ή πετσέτα κουζίνας. Αν έχει μείνει κάποια βαριά μυρωδιά στο γουδί που θέλετε να την αφαιρέσετε, τότε χρησιμοποιήστε λίγο ρύζι και σπάστε το μέχρι να γίνει σκόνη. Αυτό θα αφαιρέσει την μυρωδιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.