Αυγά – τρόποι μαγειρέματος

1. Αυγά βραστά σφιχτά. Τα αυγά βράζονται με το τσόφλι σε βραστό νερό, μέχρι και το ασπράδι και ο κρόκος να πήξουν.
2. Αυγά βραστά ημίπηχτα. Τα αυγά βράζονται με το τσόφλι σε βραστό νερό, αλλά όχι τόσο όσο τα σφιχτά. Το ασπράδι είναι σφιχτό, αλλά ο κρόκος είναι παχύρρευστος.
3. Αυγά βραστά μελάτα. Τα αυγά βράζουν με το τσόφλι σε βραστό νερό, αλλά για λίγο χρόνο, ώστε το ασπράδι να σφίξει, αλλά ο κρόκος να μείνει εντελώς υγρός.
4. Αυγά καγιανό. Τα αυγά ανακατεύονται ελαφρά, ο κρόκος σπάει και ανακατεύεται ελαφρά με το ασπράδι και στη συνέχεια ψήνεται με λιπαρή ουσία (συνήθως βούτυρο) σε χαμηλή θερμοκρασία.
5. Αυγά μουλέ. Το αυγό ψήνεται μέσα σε μια μικρή φόρμα βουτυρωμένη ή καλυμένη με κάποιο ψιλοκομένο υλικό (ζαμπόν, μαϊαντανό κ.α.), ή οποία μπαίνει σε μπαιν μαρί. Στη συνέχεια το αυγό ξεφορμάρεται και τοποθετείται πάνω σε τοστ ή καρδιά αγκινάρας και καλύπτεται με σάλτσα.
6. Αυγά ποελέ. Αυγά που ψήνονται σε μέτρια φωτιά, γυρνώντας το τηγάνι με τέτοιο τρόπο, ώστε να ροδίσει ελαφρά το ασπράδι και ο κρόκος να μείνει άψητος.
7. Αυγά ποσέ. Αυγά που ψήνονται χωρίς το τσόφλι μέσα σε βραστό υγρό, συνήθως νερό με ξύδι. Με τον τρόπο αυτό ο κρόκος καλύπτεται από το ασπράδι σαν να είναι σε τσέπη (πος)
8. Αυγά στη φόρμα. Αυγά που ψήνονται μέσα σε μικρή χύτρα ή φορμάκι για το φούρνο (και τα δύο βουτυρωμένα) και γαρνίρονται με οποιοδήποτε μίγμα
9. Αυγά τηγανιτά. Αυγά που ψήνονται σε τηγάνι με κάποια λιπαρή ουσία, με προσοχή, ώστε να μην σπάσει ο κρόκος.
10. Αυγά φιλέ. Αυγό χτυπημένο, μαγειρεμένο σε βραστό υγρό, ώστε να σχηματίζει λεπτά νήματα. Χρησιμοποιούνται σε σούπες, κονσομέ κρέμες κ.α.
11. Αυγά ομελέτα. Αυγά που ο κρόκος και τα ασπράδια χτυπιούνται καλά μαζί και στη συνέχεια ψήνονται σε τηγάνι με λιπαρή ουσία, σκέτα ή με την προσθήκη άλλων υλικών.
12. Αυγά φούρνου. Αυγά που ψήνονται χωρίς να χτυπηθούν σε σκεύος με λιπαρή ουσία στο φούρνο. Το ασπράδι πήζει και γυαλίζει, ενώ ο κρόκος καλύπτεται από διαφανή μεμβράνη που τον κάνει και γυαλίζει.

Δείτε αυτές τις 3 πετυχημένες συνταγές μαγειρικής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.